Gadget-urile viitorului se concep la Timișoara

Data publicării:
gadgeturi timisoara

Maratonul IT a început vineri dimineaţă, când studenţii din Timișoara au luat legătura cu tinerii din celelalte universități europene. Până duminică, studenții au la dispoziție materialele necesare pentru a-și pune în practică ideile. Spre exemplu, Flavius, Daniel şi Loredana s-au gândit să le uşureze munca şoferilor atunci când parchează maşina.

„Ne-am gândit să facem o maşinuţă care să ştie să parcheze singură, să iasă din parcare, meargă drept, să fie controlată de pe un calculato sau chiar de pe telefon. Ce există acum e foarte avansat, tot ce am făcut e doar în scop didactic, ca să învăţăm”, spune Flavius Mecea - participant.

„Cu ajutorul a doi senori ultrasonici. Am pus doi pentru că unul poate detecta pe un servomotor 180 grade. Pentru a vedea obstacolele din jur şi pentru a transmite către plăcuţă toate detaliile”, explică și Loredana Lupu - un alt participant.

Cele mai multe echipe au venit cu soluții pentru a controla ce se întâmplă în casă, de la distanță.

„Ne-am gândit să facem un design de Smarthouse, care este controlat de pe telefonul mobil. Momentan, printr-un senzor de Bluetooth. Cu acest sistem putem să  aprindem lumini în casă, putem controla temperatura, umiditatea, din interior și exterior”, a povestit un alt it-ist.

„Ne-am gândit să implementăm un roboțel care preia comenzi vocale de pe un smarphone și le execută. Roboțeul se află într-un punct al camerei, el știe singur să meargă spre ușă, ocolește obiectele din jur”, a completat un altul.

Tinerii speră să obțină cel mai mare premiu din cele puse în competiție. După cele 48 de ore în care echipele implementează de la zero proiectul, munca lor va fi jurizată. Cel mai bun proiect va fi premiat cu materialele necesare realizării prototipului.

„Lucrurile par a fi implementabile, nu sunt proicte SF care să nu aibă nicio aplicabilitate sau poate nu se pot implementa. Sunt nişte proiecte care,  zic eu că, au şanse şi sunt un fel de “proof of concept” şi aşa ar trebui privite, nu ca un produs finit”, a precizat și Valentin Stângaciu – membru al juriului în cadrul Emecs-thon.

„Se vor acorda la nivel local trei premii, un premiu pentru cea mai bună idee tehnică, un premiu pentu cea mai bună afacere și un premiu de popularitate. Iar la nivel global se va acorda un premiu pentru cel mai bun proiect numit Emecs-thon guru”, a povestit Diana Adina Nițu - organizator.

Maratonul se află la a cincea ediție, însă universitatea timișoreană este implicată în concurs de trei ani. Scopul evenimentului este de a încuraja tinerii pasionați de domeniul IT&C să își antreneze creativitatea și să genereze idei de proiecte.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Adrian Ionescu

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...