Grădinițe cu preșcolari numărați pe degete

Data publicării:
gradinite copii

Autoritățile au decis să nu comaseze fizic unitățile de învățământ cu altele mai mari, pentru a nu-i chinui pe copii cu naveta. Acest lucru ar înseamna ca preșcolarii de patru sau cinci ani să facă zilnic un drum de câțiva kilometri. La grădinița din Crivina, în județul Timiș, fiecare curs se desfășoară cu cel mult opt preșcolari, dacă niciun copil nu absentează. Ioana Mihai este educatoare de 20 de ani în unitatea de învățământ și susține că în toată cariera sa nu a avut un colectiv atât de redus.

„Cu ani în urmă am avut și 14 -15 copii. Sunt de vârste diferite , de la 2 ani pana la 5-6 ani. E satul mic, părinți, tineret plecat”, povestește Irina Mihai - educatoare.

Chiar dacă, în aceeași clasă, copiii de doi ani învață alături de alți preșcolari mai mari, părinții sunt mulțumiți că nu sunt puși pe drumuri: „Foarte greu. Naveta ar fi la 10 kilometri”

„Ar fi greu pentru micuț să facă naveta. Al meu are doi ani și nouă luni. Sunt puține familii, sunt copii mari, ce să faci”, mai spune un părinte.

„Potrivit ultimului recensământ realizat în 2011, în Crivina există în momentul de față 91 de gospodării. Acest lucru înseamnă un număr de 282 de locuitori. Dintre aceștia majoritatea au o vârstă înaintată” - Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

Pentru întreținerea gărdinței din Crivina, banii alocaţi din costul standard per elev sunt insuficienţi pentru acoperirea salariilor dascălilor și a cheltuielilor. Conducerea Grupului Școlar Nădrag, de care aparține grădinița, susține că se numără printre cazurile fericite, unde banii veniţi de la stat pentru cei peste 500 de elevi încriși la școala primară, gimnaziu și liceu acoperă costurile cu şcolarizarea micuţilor din Crivina. Totuși, cheltuielile sunt semnificative. 

„Costurile cu personalul didactic si nedidactic. Sunt în jur de 3.700 lei pe lună, asta vine undeva la 45.000 de lei pe an. Energia elecrtică e în jur de 1.000 de lei și încălzirea pe lemne e în jur de 2.500 lei pe an”, explică Cristian Stoican – directorul Grupului Școlar „Traian Grozăvescu” din Nădrag.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar susțin că situația durează de mai mulți ani, din cauza depopulării satelor. Ei susțin că închiderea acestor unități de învățământ ar reprezenta un chin pentru preșcolari din cauza navetei.

„O comasare fizică, ar pune preșcolarul, vorbim de copii de 3-4 ani, pe o navetă, care, chiar dacă se desfășioară pe o distanță de 4-5 kilometri, intervalele orare în care ei se vor deplasa îi vor pune în situația chiar de a dormi, probabil, în mașina care îi transportă dintr-o localitate în alta”, mai spune și Aura Danielescu – inspector școlar general al județului Timiș.

Potrivit IȘJ Timiș în această situație se află 23 de grădinițe din județiul Timiș. Acolo unde unitățile de învățămțnt nu se pot susține singure, primăriile comunelor de care aparțin, alocă anual bani pentru ca gădinițele să nu se închidă.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Andrei Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri