Grădiniţe private neautorizate, la Timișoara. Material filmat cu camera ascunsă

Data publicării:
gradinite prima

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar susţin că în aceste cazuri copii ar putea să primească informaţii incomplete şi de proastă calitate. Urmăriţi un material filmat cu camera ascunsă.

Educatoare: Acum muncim la dosar, ca să trimitem la Bucureşti.
Reporter: Ca să fie autorizată, nu?
Educatoare: Da.

Răspunsul vine de la angajata unei grădiniţe care a pregătit generaţii întregi de copii, deşi nu este acreditată de Ministerul Educaţiei. Şi anul acesta s-au făcut înscrieri. Educatoarea nu ascunde faptul că unitatea funcţionează fără acordul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, dar dă asigurări că orele se fac după cum cere programa şcolară a ministerului.

Reporter: Nu e nicio problemă că nu are autorizaţia de la ARACIP?
Educatoare: Nu, important e ce ştie, cu ce rămâne, că de acolo va da testul, din ce ştie.
Reporter: Din câte ştiu eu sunt foarte multe care nu au autorizaţie şi funcţionează.
Educatoare: Da, e plin.
Reporter: Sunt multe care funcţionează fară autorizaţie.
Educatoare: Da, fiindcă nu are rost. Ideea e că trebuie să le dai şi aproape 1000 şi ceva de euro când depui dosarul la Bucureşti. Sunt nişte drumuri. Multe chestii aiurea. Deocamdată suntem ca şi grădiniţă club

Altă grădiniţă privată, aceeaşi situaţie. Aici, însă, reprezentanţii unităţii de învăţământ au găsit o altă modalitate de a funcţiona.

Educatoare: Noi suntem pe Asociaţie Non-Profit, ONG suntem şi avem actele pe grădiniţă. Chiar avem copii care pleacă la şcoală. Am zis că dacă au nevoie de adeverinţă se poate da. Sunt multe grădiniţe particulare care funcţionează ca şi club de copii
Reporter: Dumneavoastă funcţionaţi ca şi ONG?
Educatoare: Ca şi grădiniţă. Suntem trecuţi ca şi grădiniţă. Nu avem autorizaţie ARACIP şi acreditare. Aia îţi trebuie cinci ani ca să funcţionezi. Şi vin cei de la bucureşti. Este ceva cumplit.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar susţin că în Timişoara există 18 grădiniţe private autorizate. Unele dintre ele sunt şi acreditate. Numărul grădiniţelor este însă mult mai mare, astfel că unele dintre acestea funcţionează ca şi SRL-uri, ONG-uri sau cluburi de copii. Doar pe strada pe care noi ne aflăm în acest moment se găsesc două grădiniţe private la nici două minute de mers pe jos.

Şi părinţii sunt sceptici când vine vorba despre înscrierea copiilor la aceste grădiniţe private: ”O să optăm pentru ceva în limba maghiară pentru că aceasta este limba ei maternă şi probabil că optăm între ceva semiparticular sau de stat. De ce? Pentru că acolo cadrele sunt specializate. Eu am lucrat în grădiniţe particulare unde nu aveau cadre specializate”, ”Astea nu ar avea voie să fie deschise, nu, logic”, ”Nu mi se pare ok atâta timp atâtat timp nu sunt acreditaţi învăţătorii, trebuie să se ştie pe mâna cui se lasă copiii”.

Iar dacă pentru cei din grădiniţe nu este o problemă faptul că funcţionează fară autorizaţie de la ARACIP, Inspectoratul Şcolar este de altă părere.

”S-ar putea să le ofere acele servicii neautorizate, incomplete şi de proastă calitate. De vreme ce ea nu e autorizată noi nu ştim cine lucrează acolo şi cei care lucrează au calificarea necesară, există mijloace de învăţământ necesare, nu putem ştii dacă oferă o educaţie de calitate”, spune Cornel Petroman, inspector şcolar general ISJ Timiş.

Inspectoratul Şcolar Timiş spune că Protecţia Consumatorilor ar trebui să se sesizeze în aceste cazuri, pentru că unităţile oferă servicii fară autorizaţie. Până în momentul difuzării materialului reprezentanţii Protecţiei Consumatorului nu şi-au exprimat încă punctul de vedere.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri