Greva de avertisment a cadrelor medicale, în Timiș. Lozinci la Spitalul Județean: ”Guvern, respectă tot ce-ai promis”

Data publicării:
greva prima 1

Pentru grevă au semnat aproape 3.000 de cadre medicale din tot județul, la Spitalul Județean din Timișoara - cea mai mare unitate medicală din Timiș - au semnat 1.050 din cei 2.600 angajați și au ieșit la grava de avertisment, în holul unității, maximum 100.

 

Greva de avertisment a creat probleme: cei programați să se interneze, unii veniți de la mare distanță, n-au fost lăsați să intre - n-au avut altceva să facă decât să vocifereze.

UPDATE. ”Nu se poate intra, domnule, vă rog frumos să înţelegeţi”: nervii oamenilor s-au întins la maximum, după ce au stat câteva zeci de minute la coadă în faţa Spitalului Judeţean. Cei care i-au întâmpinat la intrare nu au fost însă medicii, ci doi angajaţi ai departamentului de Securitate.

Cele două ore de grevă de avertisment le-au simţit mai ales cei care au venit de la zeci de kilometri distanţă: ”Suntem bolnavi, vrem sa facem analizele. Am fost până la farmacie, să iau pentru glicemie, și când am venit înapoi, au închis ușa. Cum să mai intru? Nu am venit de plăcere, am venit de la 40 de km”, ”Am platit masina, ca sa ma aduca aici, nu pot sa merg pe jos. Si acum am programare, nu mai pot sa vin, ca nu sunt de aici”

Salariile mici din sistemul sanitar reprezintă doar una dintre nemulţumirile cadrelor medicale din România.”Cerem un buget mai mare pentru sănătate, cerem contractele colective de muncă la nivel național în sector sanitar să fie negociate, cerem deblocarea posturilor pentru sănătate pentru că știti foarte bine că au plecat mulți și de angajat nu avem voie decât unul la unul”, afirmă Veronica Rot, lider de sindicat al Spitalului Judeţean din Timişoara.

Membrii de sindicat de la nivelul judeţului Timiş spun că greva de astăzi trebuia să se desfăşoare altfel. ”Pot să spun sincer că nu mă mulțumeste modul în care au răspuns, și în special medicii sau ceilalți participanți din coaliție”, ne spune Livius Cârstea, preşedintele Uniunii Judeţene SANITAS Timiş.

După ora 10, pacienţii au fost lăsaţi să intre în spitale. După greva de avertisment de două ore, Federația Sanitas și ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, au căzut la un acord, astfel ca protestele sunt momentan suspendate. Noi discuții între sindicaliști și autorități au loc miercuri.

Reporter: Adina Iriza
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri