Grupuri sanitare insalubre şi insuficiente

Data publicării:
grupuri insalubre


„Mergem pe rând fiecare, este o singură toaletă. Ne urmărim unul pe altul. Când unul iese, intră celălalt”, povestește un pacient.

„E cea mai mare nenorocire. [Stați la rând?] De multe ori, da. E greu până când vine să curețe cineva...”, spune un altul.

Pe lângă numărul mic de grupuri sanitare, oamenii trebuie să suporte și condițiile mizere. Pereții sunt scorojoți și plini de igrasie, instalațiile - ruginite, geamurile - sparte, iar ușile stau să cadă.

„Singura cabină de duș aflată la etaju întâi al secției de Pneumologie are geamul spart, tocul rupt, iar rolul acestui bolovan este de a ține fereastra închisă” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

Secția a fost renovată ultima dată acum 10 ani atunci când încăperea a fost zugrăvită, iar gresia, schimbată. Conducerea spitalului susține că din 2016 Consiliul Local va aloca bani pentru reabilitare.

„În ceea ce privește mărirea grupurilor sanitare și implicit toalete, da, ne dorim o recompartimentare conform normelor în vigoare ale Ministerului Sănătății, astfel încât fiecare salon să aibe la dispoziție grup sanitar propriu”, a precizat Voichița Lăzureanu, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

În cei 10 ani de când legea o impune, normele nu fost aplicate nici la Spitalul Municipal din Timișoara. La secția de Chirurgie Toracică, peste 20 de pacienți se înghesuie la o singură toaletă.

„E rău... de ce? Păi dacă îl apucă pe celălalt ce face? Face pe el?” spune un alt pacient.

Conducerea spitalului susține că s-au  făcut demersuri pentru îmbunătățirea calităților, dar de vină este și construcția clădirii.

„Noi ne străduim să fie niște toalete curate și pe fiecare secție se regăsesc grupuri sanitare mai mici. Nu sunt pe măsura dorințelor noastre și în fiecare an s-a făcut câte ceva și nu putem peste noapte. Mai ales, clădirea este dificil să o amenajăm”, a explicat Octavian Mazilu, manager al Spitalului Municipal Timișoara.

Articolul șase din Ordinul 914 din 2006 al Ministerul Sănătății prevede că saloanele cu 1-2 paturi trebuie să aibă grup sanitar propriu sau comun (duş, WC, lavoar), cele cu 3-4 paturi trebuie să fie doatate cu grup sanitar propriu, comun la două saloane (duş, WC, lavoar), iarsaloanele cu 5-6 paturi trebuie să aibă grup sanitar propriu (WC, lavoar). De asemenea, trebuie să existe un duş la 15 asistaţi când saloanele nu sunt prevăzute cu duşuri.

Niciunul din cele două spitale din Timişoara nu respectă normele impuse de Ministeul Sănătăţii. Asta, deşi legea care le impune este în vigoare de 9 ani. Directia de Sanatate Publica cunoaste situatia dar, dar nu poate face nimic. Cele doua spitale au autorizatie cu program de conformare, ceea ce le răgaz în rezolvarea problememelor.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: Andrei Marina

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri