Gunoaiele din parcuri, la mâna elevilor. În lipsa unei firme care să întrețină zonele verzi, Primăria Timișoara a chemat elevii în ajutor

Data publicării:
gunoaie prima

”Grădina de gunoi a orașului. Dom' director, aici trebuie tomberoane că altfel...” Saci întregi de gunoaie, dar și resturi lăsate în urmă de animale. Asta au strâns elevii Liceului Silvic „Casa Verde" din Timișoara dintr-un parc din Timișoara, de care nu s-a mai ocupat nimeni de mai bine de jumătate de an. Sub pretextul că vor face practică, primăria orașului i-a chemat pe elevi să ecologizeze zona. În realitate, tinerii au fost puși să facă munca de jos, sub forma de voluntariat.

”A fost într-o stare oribilă. Nu e frumos pentru o țară civilizată care face parte din Uniunea Europeană să arate chiar în halul ăsta”,
”Nu e normal. Noi, totuși, suntem elevi. Dar cineva trebuie să facă asta. Iar dacă nu noi, cine?”
”Nu mi se pare normal, dar noi facem de drag. Ajutăm natura cum putem”, spune elevii.
- Câți saci de gunoi ați strâns până acum? ”Vreo cinci, cred, șase”, - În ce stare ați preluat parcul? ”Mmm, oricum în neregulă. Prea multe deșeuri”.

”Facem noi, ce să facem, cu mănuși. E plin de hârtii, de dejecții, de tot felul de obiecte, peturi, plasticuri, tot ce se poate arunca. Așa e românul”, afirmă Victor Alstani, profesor Liceul Silvic.

În total, 75 de elevi de la Silvicultură și Protecția Mediului se vor ocupa de ecologizare și plantarea copacilor timp de un an de zile. Munca depusă va conta, la școală, ca și practică.

”Perioada de practică este semestrial, timp de două săptămâni, dar vom veni de câte ori va fi nevoie. Noi am luat în administrare acest parc cu tot ceea ce presupune aceasta. Vom aduce din pepiniera proprie arbori și arbuști ornamentali, pe care îi vom planta, după care îi vom îngriji”, a declarat Gheorghe Sancira, directorul Liceului Silvic „Casa Verde" Timișoara.

În Timișoara, încă din vara anului trecut, doar parcurile din zona centrală mai sunt întreținute de o firmă care amenajează spațiile verzi. Celelalte parcuri sunt curățate, din când în când, de societatea de salubrizare a orașului. ”Nu are legătură acest eveniment cu licitația în sine, de întreținere. Noi încercăm să implicăm cât mai mult comunitatea în activitățile pe care le avem”, ne-a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Licitația pentru găsirea unei noi firme care să întrețină spațiile verzi din Timișoara este în desfășurare, câteva oferte fiind deja depuse. Cel mai devreme, situația ar avea o rezolvare la începutul verii.

Curăţenie voluntară în parcuri. Primăria încă nu a încheiat un contract cu o firmă de spaţii verzi 

Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri