Harta gunoaielor din Timişoara. Ecologiştii au creat o aplicaţie pentru semnalarea zonelor cu deşeuri

Data publicării:
gunoaie prima

Aplicaţia denumită "Trash out", adică "Afară cu gunoiul", permite semnalarea oricărui morman de gunoi întâlnit.

”Primul lucru care apare pe ecran este Report trash. Apasă pe butonul respectiv, în momentul ăla opţiunea nr 1 este să-i faci o fotografie mormanului de gunoi.Am un buton mic de report, în momentul în care l-am apăsat se face actualizarea pe site. Tu din Congo, dacă vrei să intri pe trash out să vezi ce frumos e în Timişoara poţi să vezi şi se vede aproape instant mormanul din spatele nostru”, afirmă Radu Rusu, reprezentant EcoStuff România.

Dacă cineva este dispus să strângă deşeurile, programul îi furnizează coordonatele exacte. În campanie s-au implicat şi doi tineri căsătoriţi - Daniel şi Cătălina. Îmbrăcaţi sport şi cu telefoanele în mână, au ieşit la curăţenie.

”Este un lucru logic pentru că vrem să scăpăm Timişoara de gunoaie. Poate altceva mai bun nu aveam de făcut astăzi decât să fac lucru ăsta. Îl fac cu drag, îmi face plăcere să fac lucru ăsta”, spune Daniel Ganea, voluntar.

”Personal prefer să umblu pe drum, să văd locurile cu gunoaie, decât să stau acasă şi să fac curăţenie”, adaugă Cătălina Ganea, voluntar.

Fotografiile realizate vor ajuta la realizarea unei hărţi a deşeurilor din Timişoara.

”Ce se vede în spate este un morman de gunoi pe care nu poţi să îl cureţi cu voluntari. Aici este treaba autorităţilor locale pentru că este efectiv o groapă de gunoi ilegală care n-ar trebui să fie aici”, este opinia lui Radu Rusu.

Voluntarii ecologişti atrag însă atenţia că e nevoie şi de sprijinul autorităţilor. Iar dacă acestea nu se vor pune pe treabă, următorul pas va fi sesizarea Gărzii de Mediu.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri