Sari la conținut

Holograma, leac pentru dinţi. Proiectul de la Timişoara ajută şi la detectarea cancerului oral

Dacă în anii ’70, hologramele din filmele lui George Lucas păreau încă o utopie, cele create astăzi într-un laborator al Politehnicii din Timişoara deschid noi drumuri în medicină:

"Avem o hologramă, o imagine holografică, adică o fotografie de interferenţă, nu este o fotografie clasică”, - Ea nu există practic? ”Nu există, că de aia pun mâna ca să vedeţi că nu este nimic. Sunt dinţii, este o proteză”.

Ciprian Dughir este inginer şi pofesor, iar de mai bine de cinci ani cercetează hologramele dentare. A reuşit să creeze de la primul până la ultimul fascicul de lumină dinţii unui pacient.

”A fost o provocare pentru că nu făcusem asta până atunci, adică făcusem holograme, dar nu acest gen de holograme şi se pare că suntem singurii din ţară care facem acest lucru”, afirmă Ciprian Dughir, şef lucrări Universitatea Politehnică Timişoara.

Şi medicii recunosc că dinţii creaţi sub formă de hologramă de inginerul timişorean reprezintă viitorul în stomatologie. Cu ajutorul lor poate fi detectat chiar şi cancerul oral.

”Putem să scanăm cavităţile bucale ale pacienţilor şi să vedem dacă există în momentul respectiv o posibilitate de cancere orale. Holograma este o simplă filă ce se poate adăuga unui dosar”, spune Cosmin Sinescu, conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara.

”Utilitatea acestora este deosebit de importantă în domeniul medicinei dentare pentru că stocarea informaţiilor va fi o foarte mare problemă”, precizează Cristina Maria Borţun, decan al Facultății de Medicină Dentară Timişoara.

Timişoreanul vrea acum să breveteze descoperirea, iar pentru ca proiectul de cercetare al inginerului şi a profesorilor de la stomatologie să meargă mai departe e nevoie de cincisprezece mii de euro.

Holograme pentru telefoanele mobile 

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Viorel Jiva, Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche