Hotelul unde a stat A.I. Cuza, uitat

Data publicării:
hotel cuza


„Aceasta este clădirea în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza și-a petrecut ultimele două zile pe teritoriul actual al României. Chiar dacă este monument istoric, de mai bine de zece ani, imobilul nu a fost reabilitat. Astfel că cei care locuiesc aici l-au zugrăvit după bunul plac” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

Monumentul istoric nu a fost introdus într-un proiect turistic, iar unii oameni nici nu îi cunosc semnificația.

„Ar trebui inclusă într-un proiect turistic. Alte clădiri din Piața Unirii au fost renovate foarte frumos. Toată lumea le admiră. Cred că s-ar putea face la fel și aici”, susține un timișorean.

„Ca tot ce e trist în țară. La fel arată și ea”, completează o timișoreancă.

„Clădirile sunt frumoase, numai că trebuie reparate. Dar dacă nu sunt bani nu se repară”, adaugă un alt trecător.

Vechiul hotel din secolul al XIX-lea, care l-a găzduit pe domnitor, aduna toată lumea bună. Istoricii sunt acum de părere că imobilul și-a pierdut identitatea.

„Toată strada e făcută parcă este un carnaval aici. Clădirea e foarte veche. A fost ridicată în 1747. A devenit, la fel ca și turnulețele, ceva foarte colorat și care a dus la o pierdere a identității”, susține Adrian Kali, istoric.

Autoritățile au fost sesizate cu privire la felul în care a fost zugrăvită clădirea și au luat măsuri.

„Există un aviz de refacere a fațadei. Probabil că acum este în procedura de obținere aautorizației de construcție de la primărie. De obținere altor avize necesare și probabil în acest an, de când începe sezonul construcțiilor va începe reabilitarea fațadei”, explică Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură și Patrimoniu Timișoara.

Echipa Digi24 Timișoara le-a cerut un punct de vedere și reprezentanților primăriei, dar răspunsul a fost... „La revedere!”

Clădirea vopsită haotic l-a găzduit inclusiv pe Iosif al II-lea fost împărat al Austriei, dar și pe poetul  austriac Nikolaus Lenau.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri