Igrasia, artă în şcoală. Etajul doi al Colegiului Naţional „C.D. Loga“ este „decorat“ de ploi

Data publicării:
igrasie prima

Dascăl care vorbeste despre igrasie ca artă: „Noi conştientizăm ceea ce a produs natura. Până la urmă, important e să observi şi ceea ce-ţi prezintă Dumnezeu, nu numai ceea ce faci tu singur“. Direct afectată de infiltrarea apei şi diferenţele de temperatură a fost întreg etajul doi al unităţii de învăţământ. Holurile şi tavanul şcolii au fost „transformate“ în galerie de artă.

Eveniment unic la Colegiul Naţional CD Loga din Timişoara: igrasia de pe pereţi şi de pe tavan a fost transformată în opere de artă. Organizatorii acestui happening au găsit şi denumirile potrivite. Vorbim despre Aerul de Dimineaţă, Aerul de zi sau Umezeala de vară.

Elevii au păreri împărţite despre lucrarea happening: „Igrasia / Dampness”. Pentru unii e artă, pentru alţii doar... mizerie: „Am văzut multe forme interesante. Sincer, ideea mea e că frumosul nu înseamnă doar estetic şi simetric. Putem să vedem frumosul în orice, chiar şi în petele de pe pereţi făcute de la ploaie“, „Sunt distruge şcoala. Îmi pare rău, dar nu prea văd artă în asta. Văd doar starea proastă a şcolii“, „Sunt nişte imagini abstracte, aş putea spune. Unele chiar se aseamănă cu pictura japoneză. Sunt un fel de munţi sau tot felul de... dacă vă uitaţi aproape sunt nişte pete de culoare foarte interesante“.

Colegiul are chiar şi o galerie de artă, care este puternic afectată de ploi. Aceasta a adăpostit, de-a lungul timpului, evenimente inedite, pe simeze fiind prezenţi atat elevi ai liceului, cât şi artişti consacraţi. Curatorul a venit cu o idee inedită: să se folosească de petele de igrasie pentru a crea acest eveniment.

„Igrasia, în toată istoria ei, este o chestie negativă. Noi am încercat să preluăm partea pozitivă din toată situaţia aceasta şi am considerat igrasia pictură sau desen“, precizează Sorin Scurtulescu, profesor de arte plastice la Colegiul Naţional „C.D. Loga“ Timişoara.

Unitatea de învăţământ trece printr-un amplu proces de reabilitare, iar lucrările de schimbare a acoperişului au permis infiltrarea apei. Aceasta a trecut prin tavan în urma ploilor din ultimele zile şi a distrus pereţii şcolii. Prin inedita expoziţie, profesorii și elevii școlii vor sa astragă atenția autorităților asupra situației în care se află unitatea de învăţământ.

Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri