Sari la conținut

În Timiș, licoarea lui Bachus se ține în seif

Mihai Ionac este doctor de meserie și un colecționar de vinuri românești. De-a lungul unui deceniu a adunat peste 100 de soiuri, de pe plaiurile românești. Sticlele cu licoarea lui Bachus au o valoare de neprețuit pentru el, așa că le-a depozitat într-o casetă de vinuri, special amenajată în beciul unei crame.

”Țin foarte mult la ele, am un fel de ritual cu doi dintre prietenii de aici. Le scoatem, ne uităm, stabilim ce e așa pe muchie de cuțit, ce începe să treacă dincolo de îmbătrânirea frumoasă, acelea le scoatem și le gustăm”, spune Mihai Ionac.

Acestea nu sunt alese la întâmplare. În caseta colecționarului vinurile nobile de Fetească Regală, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer, stau așezate una lângă alta, iar toate sunt premiate internațional.

"Absolut toate sau majoritatea au câștigat concursuri internaționale foarte puternice. Sau concursuri mondiale, argint sau aur", spune Mihai Ionac.

Ferite de lumina zilei, de privirea curioasă a vreunui cumpărător, stau și vinurile altui colecționar. Mihai Lambrino, unul dintre pasionații care “culeg” soiuri nobile din toată lumea: ”Am vinuri și vinuri, românești evident, dar sunt ceva vinuri italiene pentru că îmi plac vinurile italiene, franțuzești pentru că, evident, nu putem să nu avem vinuri franțuzești, din Australia, din Argentina, California, Cabernet Sauvignon din California, trebuie să fie într-o casetă de colecție”.

Pe lângă valoarea sentimentală, timpul este cel care dă valoarea materială. Iar dacă acum colecția lui Mihai ajunge la 15 mii de lei, peste ani și ani, aceasta ar putea ajunge la sute de mii de euro: ”Ele se relaxează și așteaptă să treacă timpul că devin mai bune cu timpul. Unele, depinde de evoluție”.

Sute de sticle de vin sunt depozitate în beciurile cramelor, însă spațiul pare neîncăpător pe lângă cerere.

”În acest beci există 50 de casete cu sticle de vin care sunt ținute la o temperatură constantă. Și pentru că numărul colecționarilor este mult mai mare, pentru aceștia s-a făcut o listă de așteptare”, explică Corina Sfia, reporter Digi24 Timișoara.

”Sunt condiții optime de păstrare, temperatură, umiditate, liniște, practic au o bătrânețe liniștită vinurile care sunt puse la păstrare”, - La ce valoare pot ajunge ele, în timp, la licitațiile de vinuri? ”Ele pot ajunge la câteva zeci de mii de euro. De la mii de euro la zeci de mii de euro. Cam astea sunt prețurile pentru vinurile de colecție”, precizează Marius Pașca, specialist de vinuri.

Locul de depozitare este căutat de colecționari în special pentru că oferă o siguranță de păstrare.

În acest moment, pentru casetele de depozitare din Recaș există o listă de așteptare de 20 de persoane, iar pentru închirerea unei boxe se plătește o taxă anuală de 200 de euro.

Vinul, povestea spusă de arome și culori. La Timișoara, curioșii au putut afla secretele nobilei băuturi 

Reporter: Corina Sfia
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche