Inaugurarea centrului de cercetare în domeniul cancerului, de la Timișoara, amânată

Data publicării:
oncogen

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentului Cancerului de la Timişoara ar fi trebuit să fie finalizat încă din luna mai 2013. Din cauza unor probleme birocratice, termenul de predare a lucrării a fost prelungit până în luna ianuarie a acestui an. În plus, şi construcţia camerei sterile le-a dat bătăi de cap muncitorilor, astfel că nici acum centrul nu a fost inaugurat.

”Este legat de modul în care s-a stabilit să fie pardoseala pentru a fi tot prin condiţii GMP(cameră sterilă). Deci au fost nişte lucrări care au trebuit repetate tocmai ca să fim siguri că avem condiţiile asigurate”, susține Carmen Bunu, managerul proiectului.

Neregulile au ajuns şi la urechile conducerii Spitalului Judeţean din Timişoara, care a contractat şi o firmă de consultanţă. Astfel, reprezentanţii unităţii se asigură că lucrarea va fi întocmai cum prevede proiectul. ”Aici este o luptă între cei care realizează proiectul şi beneficiar. De aceea, avem angajat un diriginte de şantier, de aceea vom contracta o firmă care va realiza recepţia finală. Noi sperăm să putem să recepţionăm o unitate în stare perfectă de funcţionare”, anunță Florin Bârsăşteanu, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

La sfârşitul anului trecut s-a schimbat şi legislaţia românească privind laboratoarele de cercetare. Din acest motiv, un strat de vopsea a fost înlăturat din anumite încăperi. Vopseaua nouă însă nu a fost însă suficient de fină, ca să corespundă standardelor, astfel că lucrările au fost din nou întârziate.

”Am solicitat constructorului să ne asigure un nivel superior de condiţii de lucru, ca să fim 100-n mie că vom fi acreditaţi la nivel european, referitor la modul în care sunt tavanele şi pereţii”, sunt cuvintele lui Carmen Bunu

Toate aceste tergiversări pun finanţarea europeană în pericol. Iniţiatorii proiectului au cerut încă o amânare a termenului de finalizare a lucrărilor. Astfel, până în luna octombrie a acestui an, clădirea trebuie predată Spitalului Judeţean din Timişoara, pentru a nu pierde finanţarea europeană.

În octombrie, Agenţia Naţională a Medicamentului va verifica lucrările finale şi, dacă totul este corespunzător, va şi acredita clădirea. Proiectul are o finanţare de 55 de milioane de lei, dintre care 39 de milioane, bani europeni nerambursabili.

reporter: Maria Rohnean
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche

redactor: Manuela Strinu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri