Internări restricţionate, policlinici pline

Data publicării:
internari 1

Maria Ciortan suferă de hipertensiune arterială, boală cronică de rinichi şi diabet zaharat. Adică, boli pentru care Ministerul Sănătăţii a considerat că nu este necesară internarea. Se gândeşte cu teamă la ce va urma, mai ales că acum aşteaptă ore în şir după un consult în policlinică: ”Aşa program încărcat au domnii doctori şi doamnele doctor, a trebuit să aştept de la 8 dimineaţa până la ora 4 şi 20 de minute, după amiaza. Şi eu care nu mănânc, aştept, poate trebuie o analiză făcută, deci nemâncată poţi să faci o criză de glicemie. 00:05:31:24

Şi alţi pacienţi care vin pentru analize la ambulatoriul Spitalului Judeţean din Timişoara sunt nemulţumiţi de noul pachet de servicii medicale de bază. Spun că acum, plătesc aproape toate investigaţiile, iaraglomeraţia din policlinici va agrava şi mai mult situaţia.

”A trebuit să plătesc totul, absolut totul, nimeni nu te întreabă dacă ai bani, dacă n-ai bani, poţi să mori şi asta este”, ”Trebuie, că am şi eu de toate. Medicii vă recomandă să vă internaţi? Da, recomandă, dar dacă n-o să se mai poată, nu ştiu ce-o să facem”, ”Trebuie din când în când internare şi cu tratament”.

Noul pachet de bază a stârnit indignare şi în rândul reprezentanţilor pacienţilor de la nivel naţional. Conducerea Asociaţiei „Alianţa Pacienţilor cu Boli Cronice din România" este de părere că policlinicile vor fi sufocate.

”Cozile nu vor dispărea şi iar am pus carul în faţa boilor, deoarece trebuia să facem o strategie solidă cu o normare a sistemului sanitar corespunzătoare, sau cel puţin la nivel de avarie”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele APCR.

În faţa numărului mare de pacienţi, conducerea celui mai mare spital din vestul ţării se vede nevoită să facă demersuri ca să atragă mai multe fonduri. ”În contextul negocierilor, sperăm să putem contracta atâta activitate în ambulator, câtă putem să acoperim pentru toate necesităţile pacienţilor Spitalului Judeţean”, spune Florin Bîrsăşteanu, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

De cealaltă parte, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş a suplimentat chiar luna trecută fondurile destinate policlinicilor şi laboratoarelor din oraş. Poziţia CJAS: „Bugetul alocat până acum, laboratoarelor de analize medicale, de aproximativ 1,6 milioane de lei lunar, nu era suficient. Am reuşit să suplimentăm bugetul pentru luna aprilie, ajungând la suma de 2,8 milioane lei, necesarul real/ lunar, pentru ca toţi asiguraţii să beneficieze de analize medicale gratuite. Prin această suplimentare, asiguraţii nu mai sunt nevoiţi să apeleze la internarea în spital, pentru a beneficia gratuit de analize medicale, spitalele făcând în acest fel economii la buget".

Noul pachet de servicii medicale de bază intră în vigoare în mai puţin de două săptămâni, o dată cu noul Contract - Cadru pentru următorii doi ani.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri