Învățământ în frig, la Petroșani

Data publicării:
invatamant in frig

Singura soluție pentru încălzirea școlilor sunt centralele pe gaz. Primăria nu are bani decât pentru montarea la grădinițe. Pentru scoli și licee se așteaptă acum o rectificare bugetară de la guvern. Peste 2500 de elevi și preșcolari din Petroșani sunt nevoiți să stea ore întregi în frig. Situația e cu atât mai grea, cu cât în oraș temperaturile din ultimele zile nu au mai trecut de 10 grade Celsius. 

„Este foarte incomod, și după părerea mea, căldura în școli reprezintă o necesitate pentru ca actul didactic să fie îndeplinit în totalitate”, spune un elev.

„Clasa noastră este destul de mare și nu ne încălzim deloc cu caloriferele astea, adică stăm acolo în pauză toți adunați, dar pe urmă venim și ne luăm gecile în spate”, explică un altul.

„Este foarte greu, că avem 6-7 ore, și este foarte frig, nu ne putem concentra la ore și vrem căldură”, mai adaugă un coleg.

În tot orașul sunt racordate la rețeaua centralizată de termoficare 8 grădinițe, 7 școli gimnaziale și 4 licee. Directorii acestora încearcă să găsească diferite soluții pentru a-i ajuta pe copii.

„Le-am dat voie să pună în funcțiune caloriferele electrice, în așa fel încât acești copii să beneficieze de puțină căldură. Nu ne putem permite să punem într-o sală de clasă 2 calorifere pentru că și instalația electrică este veche”, a declarat Gabriela Rusu, directorul Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroșani.

„Sălile de clasă sunt relativ mici și datorită respirației elevilor, emisiilor de dioxid de carbon, în mod logic la un moment dat se încălzesc, mai grav e la structura Avram Stanca unde sunt aproape 1000 de elevi și clasele sunt mai generoase ca spațiu”, precizează și Alexandru Lăutaru, directorul Colegiuluo Național „Mihai Eminescu” Petroșani.

 Frigul din școli a determinat administrația locală să ia măsuri de urgență. De la bugetul local au fost alocaţi 300 de mii de lei pentru montarea unor centrale pe gaz la grădinițe. Pentru școli și licee nu mai sunt fonduri.

„Avem 4 licee și 7 școli generale, în clădiri mari, care tot așa trebuie dotate cu sursă alternativă de încălzire, dar suma este peste puterile bugetului local, e vorbade 1,7 milioane de lei”, completează și Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroșaniului.

Sistarea furnizării agentului termic de la termocentrala Paroșeni a fost stabilită pentru perioada 10-26 octombrie.

„Într-un comunicat de presă, oprirea grupului energetic de la termocentrala Paroșeni este justificată prin nevoia unor reparații la conductele care transportă agentul termic. Primarii din Valea Jiului spun, însă, că motivul real este cel al lipsei de cărbune din stocurile termocentralei” - Andrada Velcioc, corespondent Digi24 Hunedoara.

„N-am mai avut asemenea situație până acum la Petroșani, sistemul centralizat de încălzire în oraș este unul performant, dar nu putem să primim agent termic de la termocentrala Paroșeni din lipsă de cărbune în primul rând”, mai spune edilul-șef.

În afara unităților de învățământ, alte peste 5.000 de persoane din Petroșani suferă de frig în case. Soluția în cazul acestora constă tot în debranșarea de la sistemul centralizat de termoficare și montarea unor centrale de apartament. 

Redactor: Andrada Velcioc

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri