Învăţătoare diagnosticate cu TBC. 20 de elevi au fost propuşi pentru un tratament preventiv

Data publicării:
tbc prima

”Aşa arăta, da! Asta arată o imagine cavitară aici, mai am o imagine cavitară aici”. Cele două învăţătoare bolnave s-au prezentat la spital după ce au pierdut masiv în greutate şi au început să aibă probleme cu respiraţia. Medicii au constatat imediat că este vorba de tuberculoză, o boală contagioasă ce putea fi răspândită foarte uşor persoanelor cu care acestea au intrat în contact.

”Nimeni nu ştie în acest moment cât timp învăţătoarele ar fi putut să răspândească boala în mediul în care lucrează. Estimările medicilor făcute după gravitatea bolii în momentul în care învăţătoarele s-au prezentat la spital arată că ele au fost contagioase între două şi trei luni”, spune Dan Codre, reporter Digi24 Timişoara.

Investigaţiile derulate ulterior de Direcţia de Sănătate Publică şi medicii angrenaţi în Programul Naţional de control al tuberculozei au arătat că boala nu s-a răspândit. ”Nu putem vorbi de două focare, în colectivele de copii de preşcolari şi şcolari, deoarece nu există cazuri secudare. Nu există nici la contacţii de familie a celor două cazuri alte cazuri de boală”, spune Dana Negru - medic primar epidemiolog DSP Arad.

”Este o boală care, din păcate, se transmite fără să ştii de unde când şi cum, o putem lua de la caietele copiilor, de la lucrările lor, de la diverse activităţi pe care noi le facem şi, pur şi simplu, nu ştii”, afirmă învăţătoarea Marioara Trişan, colegă de serviciu.

După ce au fost testaţi, câţiva din copii cu care una din învăţătoare a intrat în contact au fost propuşi pentru un tratament preventiv. ”Aproximativ 20 de copii au avut au avut un test la PPD pozitiv. Deci, au un risc de a face boala de tuberculoză”, precizează conf.dr. Gheorghe Nini, manager judeţean Programul Naţional de Control al Tuberculozei.

Elevii nu prezintă semne ale bolii, aşa că unii părinţii au refuzat să le dea copiilor medicamente, chiar şi preventiv: ”Nu sunt de acord nici eu, pentru că trebuie să ia complexul de B-uri şi se îngraşă. Şi nu, momentan, el nu are nimic. E sănătos”, ”Nu-şi face, nu face tratamentul pentru că nu are sens copilul să absoarbă atâtea medicamente”.

”Mai bine îi dai la copil să ia o hidrazidă de profilactic decât peste un an, doi de zile să facă boala de tuberculoză. Hidrazida are o contraindicaţie doar în psihoze, în bolile psihice nu are nici o contraindicaţie la copii noştri”, susține conf.dr. Gheorghe Nini.

Conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii emis în 2006, examenele radiologice pentru depistarea TBC-ului nu mai sunt obligatorii la angajare sau în cadrul controalelor periodice. Colegii uneia dintre învăţătoarele diagnosticate şi în clasa căreia au apărut copii cu risc de îmbolnăvire spun că femeia a efectuat ultima investigaţie la plămâni la începutul actualului an şcolar.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri