Izolare termică de mântuială

Data publicării:
izolare termica

Finisaje neterminate, pereţi denivelaţi sau care nu au fost izolaţi deloc. În timp ce constructorul dă vina pe proiectant, acesta din urmă spune că proiectul a fost modificat fără ca el să fie consultat. În aceste condiții autoritățile locale au amânat recepția.

Locatarii se plâng că blocului proaspăt reabilitat nu este finisat,constructorii au lăsat în urmă găuri, pereţii sunt denivelaţi, iar plasele de ţânţari nu mai pot fi remontate.

„N-au respectat diferenţa la balcoane, între geam şi plase de ţânţari. Acuma toţi locatarii să-şi ia plasele la subsoară şi să-şi cumpere altele”, spune Ludovic Vincze, preşedinte de scară.

O altă problemă pe care o reclamă locatarii este că, în proiectul iniţial, nu a fost inclusă şi reabilitarea pereţilor din curtea interioară a imobilului.

„Iluminatoarele nu s-au izolat. Sunt pierderi de căldură. Uitaţi cum arată. Şi casa liftului la fel”, explică un alt locatar.

Oamenii spun că au încercat să le atragă atenţia autorităților locale, dar nu i-a băgat nimeni în seamă.

„Am fost şi la primărie de nenumărate ori, m-or scos şi pe usă afară de la primărie că nu e treaba mea cu izolaţia”, spune Constanța Brână, preşedinte de scară.

„Au spus că dacă nu se termină la timp, firma o să plătească penalităţi. Ori pe noi proprietarii nu ne interesează asta. Noi ştim că vom plăti bani mulţi pentru reabilitare şi ei şi-au bătut joc de noi şi de casa noastră”, povestește Adriana Teodorescu, locatar.

Lucrările, începute în luna iunie anul trecut, sunt finalizate în proporţie de peste 90%. Recepția a fost, însă, amânată de autoritățile locale, care recunosc să existe deficiențe, dar spun că o parte din vină aparține proiectantului.  

„În 29 decembrie a fost amânată recepţia deoarece s-a constatat că mai sunt lucrări de finalizat sau au fost realizate necorespunzător. [De ce nu au fost prinse curţile interioare în contractul iniţial?] Probabil că nu au fost cuprinse în proiectul iniţial. [Deci este vorba despre o eroare de proiectare?] Da. Eroare de proiectare”, a precizat și Sorin Drăgoi, administratorul public al Timișoarei.

Surse din cadrul firmei de construcții spun că vor remedia promblemele până în vară. În ceea ce privește curtea interioară, s-a semnat un nou contract pentru ca și acești pereți să fie izolați. Proiectantul susține, însă, că proiectul a fost modificat fără ca el să fie consultat.

„Punctul meu de vedere este următorul: tot ce a însemnat reabilitarea s-a făcut fără acordul proiectantului, fără cunoştinţa proiectantului”, admite Sorin Drăgoi, administratorul public al Timișoarei.

Tot ce pot face oamenii este să nu semneze recepţia finală.

„Au dreptul, la recepţie, să nu semneze recepţia. Dacă se trece peste ei, atunci să se sesizeze organele competente, parchetul, pentru că dacă primăria trece peste ei atunci este o problemă”, a declarat Petru Olariu, președintele Federației Asociațiilor de Locatari Timișoara.

Reabilitarea termică a blocului din Calea Şagului este un proiect pe fonduri europene, în valoare de 1,5 milioane de lei. Potrivit proiectului, asociţia de locatari trebuie să plătească 20% din costul lucrării. Costul pentru fiecare din cele 132 de apartamente este de 50 de lei lunar, timp de cinci ani. Aceeași firmă reabilitează alte 7 blocuri din Timişoara. Lucrările trebuie finalizate până în iunie 2016.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri