Sari la conținut
News Alert

Jandarmul de 105 ani. Crăciun Pantea este, oficial, cel mai bătrân jandarm din România

În ultimii ani, Pantea Crăciun este sărbătorit de colegii de breaslă cu tort și șampanie. Jandarmii din Arad nu au făcut nici acum excepție: ”La mulţi ani din partea jandarmilor arădeni! Vă dorim multă sănătate!”

Crăciun Pantea a intrat în rândul jandarmilor în 1932 când a efectuat stagiul militar. Mai apoi, tot ca jandarm, a participat în al doilea război modial, iar între 1944 și 1951 a fost prizonier de război într-un lagăr rusesc din Siberia.

”Ne bucurăm că suntem alături de dumnealui astăzi. Din păcate, este singurul veteran de război care mai trăieşte dintre cei pe care i-am sărbătorit an de an”, ne spune maior Emilia Fânaţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Arad.

Cel mai bătrân jandarm al ţării s-a născut chiar în ziua de Crăciun, în 1909. Numai că, din cauza iernii grele din acel an, a fost înregistrat în acte abia pe 10 ianuarie.

”O fost un om sănătos şi o mâncat multe fructe, băutură o băut numa tot vinuţ. Şi...”, - De fumat o fumat? ”Nuuu”, afirmă Lena Pantea, soție.

În prezent, Pantea Crăciun mai are șapte nepoţi şi patru strănepoţi. Cu o parte dintre ei, bătrânul se întâlneşte zilnic. Cu alţii, se vede pe internet. Ar și cont deschis pe o rețea de socializare, deschis de una dintre nepoate.

”Acum vreo trei ani cred că i l-am făcut, nu mai ţin minte exact, şi a fost foarte încântat de idee”, ne-a declarat nepoata. - Câţi prieteni are astăzi? ”În jur de 2.000 de prieteni”. - Ce-i pentru tine? Bunic, străbunic? ”Străbunic”, - Ai făcut vreodată un calcul care e diferenţa între vârsta lui şi a ta? ”Foarte mare!”, susține strănepotul.

Cea mai mare problemă a jandarmului veteran este auzul, care nu prea îl mai ajută. Spune că va începe să se simtă bătrân abia pe la 120 de ani. Dar, adaugă el, nici atunci nu are de gând să termine cu această lume. ” Stai că eu pot să trăiesc 150!”, - Aşa zici? ”150! Da!”, a declarat Crăciun Pantea.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche