La analize, de bunăvoie sau... amendat. Luarea unor măsuri, susținută de medici din Timişoara

Data publicării:
analize 2

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au ajuns la concluzia că românii nu merg la doctor, nici măcar atunci când analizele sunt gratuite. Prin urmare, sancţionarea acestora ar fi cea mai potrivită metodă de stimulare, cred aceştia.

Părerile sunt împărţite însă, în rândul pacienţilor: ”La situaţia care o avem noi în ziua de astăzi şi la salariile care sunt, nu cred că ar trebui să fie sancţionaţi”, ”Bine fac, fac bine treaba asta, să meargă lumea să se caute. După aia, poate o să-i coste mai mult dacă nu se duc”, ”De unde să mai plătim bani? Suntem cu pensii mici, bolnavi, plătim medicamentele, e foarte greu”.

 

”Acest program ar trebui început cu o campanie de informare, făcute de medicii specialişti pe diverse domenii. Pe de altă parte, sunt absolut de acord ca în momentul în care pacientul este informat, trebuie să se prezinte, se alocă pentru el resurse, şi el n-o face, atunci el ar trebui sancţionat”, consideră Mihai Ionac, medic specialist chirurgie vasculară.

Sunt și medici de familie care consideră că pacienţii ar trebui responsabilizaţi, dar nu sunt convinşi că aplicarea unor sancţiuni ar fi soluţia.



”N-aş zice chiar sancţiunea, dar nişte măsuri ar trebui luate, deoarece noi suntem foarte nedisciplinaţi în ceea ce priveşte sănătatea noastră şi ne place să ne ducem la medic doar atunci când nu mai putem”, afirmă Maria Găvruţă, medic de familie.

Ideea de sancţiune vine în condiţiile în care Ministerul Sănătății pregăteşte o nouă campanie de analize gratuite. La ultima, organizată în urmă cu aproape cinci ani, interesul a fost destul de scăzut. Doar 60% din populaţie şi-a făcut testele. 40% dintre participanţi au descoperit, însă, în urma acestor controale că suferă de diverse afecţiuni: boli cardiovasculare , reumatice, diabet și altele.

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri