La Geoagiu Băi, tratament ca la Techirghiol. După mai bine de 25 de ani, a fost omologat din nou nămolul de turbă

Data publicării:
namol

Nămolul este extras din zona bazinelor cu apă termală din staţiune. Terapeutii au început deja procedurile, iar în perioada următoare, nămolul va putea fi folosit la toate bazele de tratament din Geaogiu. ”În fiecare vară, la Geoagiu vin în jur de 20 de mii de turişti, cei mai mulţi la tratament. Începând de acum înainte, oamenii îşi vor putea trata afecţiunile nu doar cu apă termală, ci şi cu nămol de turbă”, spune Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Tratamentele cu nămol de turbă au fost întrerupte în 1989. A fost nevoie apoi de 25 de ani pentru omologarea şi reavizarea acestei metode de tratament.

”Prin reinventarea, aşa cum spuneţi dumneavoastră, a tratamentului cu nămol de turbă, am făcut paşi importanţi pentru a nu se mai închide sezonul estival, pentru că aceste tratamente se pot face în toate anotimpurile, indiferent cât e de frig afară. Doritorii nu mai trebuie să parcurgă 800 de km până la Techirghiol”, spune Ioan Vălean, primarul din Geoagiu.

”Stratul de nămol e de 13 metri, iar rezervele sunt estimate, dacă se foloseşte la o clinică unde sunt 300-400 de pacienţi pe zi, a fi estimat undeva la 250-300 de ani de folosinţă”, precizează Ilie Florea, administratorul unei baze de tratament.

Nămolul de turbă este folosit în două tipuri de tratament: împachetări sau îmbăieri. În ambele cazuri, o şedinţă nu durează mai mult de 20 de minute. La doar 5 zile de când au fost reluate tratamentele cu nămol, numărul turiştilor care au apelat deja la ele este de aproape 200.

Nămolul este foarte bun în afecţiuni dermatologice, ginecologice și nu numai. ”Mai este bun şi pentru reumatism, dureri lombare, nu face rău la nicio boală, nu are contraindicaţii”, adaugă Mihai, terapeut.

”E extrem de relaxant, deşi nu are aspect tocmai plăcut, e relaxant”, - Am înţeles că şi pentru ten e bună? ”Da, şi pentru ten, de când am intrat mă dau şi pe faţă”, ”Îmi face o mare plăcere că am ajuns printre primii la Geoagiu Băi, la o împachetare cu nămol”, ”E convine şi ca preţ, şi ca nămol, ca tratament”, afirmă turiștii.

La ştrandul termal, o sedinţă de împachetare cu nămol costă 15 lei, iar una de îmbăiere 30 de lei. Când şi celelalte baze din staţiune vor prelua acest tip de proceduri, costul lor va fi inclus în cel al biletului de tratament.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...