La oraș, ca la țară

Data publicării:
la oras ca la tara

Așa începe fiecare zi pentru oamenii care au solarii la ieșirea din Deva spre Sântuhalm și care trebuie să adune recolta pe care o vând apoi la piață. Singura cale de acces spre terenurile agricole este prin curtea unei reprezentanțe auto. Atunci când plouă și drumul este plin de noroi, nu pot trece cu mașinile și cară marfa cu roaba.

„Vecinul este tolerant și ne lasă să intrăm prin curte. Și punem bariera ca să nu iasă alții când e noroi, că îi stricăm curtea. [Asta înseamnă că puteți trece cu mașina doar când e uscat?] Păi categoric. [Alt drum de acces?] Alt drum? Numa pe undeva prin sat, departe”, spune un locuitor al zonei.

Civilizată țară....în care să ducem cu roaba. ăDe ce nu duceți cu mașina?î Cu mașina nu e drum de acces”, spune un alt vecin.

Problemele localnicilor au început în urmă cu aproape 8 ani, atunci când s-au trezit că drumul de acces pe care l-au folosit dintotdeauna nu mai există.

„Până în anul 2008, pe aici era drumul de acces al localnicilor către casele și terenurile agricole. A fost construit apoi sensul giratoriu din spatele meu. Nu a fost amenajată și o ieșire din acest sens giratoriu, astfel că localnicii nu mai au acum cum să ajungă cu mașinile la proprietățile lor” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara. 

Și nu sunt singurele probleme ce îi fac pe localnici să simtă că trăiesc în condiții de țară, deși plătesc impozite și taxe la nivel de municipiu.

„Curentul l-am băgat, îi numai băgat, nu-i branșat, și apa am băgat-o pe banii noștri... până vine primăria. Banii când îi dăm, îi dăm ca la oraș, și când îi asta... suntem sat”, admite un alt vecin.

„După ce am construit casa, împreună cu vecinii, am plătit, am luat ce ne-a trebuit și ne-am racordat la rețea. [N-ar fi trebuit făcute racordurile de către primărie?] Probabil că da, dar...”, mai spune un localnic.

Potrivit primăriei Deva, în perioada construirii sensului giratoriu de pe DN7, porțiunea de teren pe care oamenii treceau spre proprietățile lor a fost cumpărată , iar acum e proprietate privată.

„Primăria are cunoștință despre situația cetățenilor din zona respectivă și în prezent se caută o soluție viabilă atât din punct de vedere juridic, cât și din punct de vedere tehnic”, explică Monna Voinescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.

Localnicii se tem că, în caz de urgenţă, nici mașinile de pompieri și nici ambulanțele nu ar putea intra pentru că, spun ei, drumul este prea îngust.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri