Sari la conținut

La Reşiţa, lalelele cresc în copaci

Localnicii din Reșița nu admiră primăvara doar florile din ghivece şi din grădini ci şi pe cele din copaci. La ei, lalelele cresc la înălțime, chiar în crengile copacilor.

„Ne plac pomii, cum să nu, și avem o priveliște frumoasă direct în parc”, spune un localnic.

„Ne face viaţa mai frumoasă, e o raritate, pentru că e o raritate. [În ce sens?] Păi nu cresc peste tot în ţara asta arbori din America. (...) şi cu lalele”, admite un alt reșițean.

„Sunt foarte rari şi foarte frumoşi primăvara când înfloresc toată lumea vine să îi filmeze, să îi vadă”, mai spune un locuitor al zonei.

Oamenii își amintesc că la Reșița primele lalele în copaci au răsărit în perioada comunistă.

„Arborele de lalea poate ajunge la o înălțime de peste 20 de metri, astfel că florile sale sunt destul de greu de cules. Așa că dacă nu le pot avea acasă oamenii se bucură de ele ori de cate ori trec prin parc” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Pomii au nevoie de o îngrijire specială şi pot trăi 300 de ani.

„Îi udăm pe timpul verii, temperaturile sunt foarte ridicate, îi udăm în fiecare seară. Este nevoie de peste zece litri de apă la fiecare arbore”, povestește Raluca Hollschwandner, îngrijitor.

„Este o specie originară din America de Nord. În Europa a fost adus în 1663, dar în parcurile mari. Se pretează foarte bine în parcuri, în grădini publice, mai puțin în grădini private”, explică Daniela Poşta, profesor USAMVB.

În ultimii doi ani, în Reșița au fost plantaţi 40 de arbori de lalea. În total, în oraş există aproximativ 50 de astfel de copaci.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Adrian Ionescu, Dan Petcu