Sari la conținut
News Alert

La teatru, ca la muzeu


„20 de kilograme pe cap cu 35 de kilograme costumul, un om putea, trebuia să poarte pe el dacă era un boier şi avea 4 – 5 costume, asta înseamnă că undeva la 50 de kilograme...”, explică unul dintre actori, vizitatorilor.

Chiar dacă nu constituie o premieră, zilele porţilor deschise la teatrul din Arad sunt totuşi o raritate în istoria de peste un secol a instituţiei. Scena văzută din spate, cabinele actorilor, magazia de costume, dar şi expoziţia de fotografii din foaier, i-au fascinat pe cei care au venit astăzi în vizită.

„Mai fusesem dar să vezi chiar şi decorurile şi perucheria şi toate lucrurile care merg în spatele unui spectacol îi mult mai interesant”, spune un vizitator.

„M-a impresionat foarte mult costumele, zona de machiaj, istoria, deci a fost foarte frumos”, adaugă un alt vizitator.

Pe parcursul celor patru zile cât va dura această acţiune, turiştii vor fi ghidaţi de actori ai Teatrului Clasic Ioan Slavici. Care, la rândul lor, sunt impresionaţi de această experienţă deosebită.

„Suntem deschişi pentru a primi orice fel de tip de public pentru că bucuria noastră este că putem arăta locuri nevăzute ale teatrului...”, explică Bogdan Costea – director Teatrul Clasic „Ioan Slavici”.

„Mi se pare foarte important pentru spectatorii noştri să cunoască şi ce se află în spatele spectacolului, în spatele scenei, să vadă cum ia naştere un persoaj, cum ia naştere un costum”, povestește și Cecilia Donat – actriţă Teatrul Clasic „Ioan Slavici”.

„Nu se rupe un pic din vraja pe care o are spectatorul pentru teatru acum că arătaţi şi ce-i în spatele scenei? Nu cred! Dimpotrivă! Dimpotrivă. Stârneşte interesul pentru că... oricum, dacă bine vedeţi totul îi pe semi întuneric”, continuă Ioan Peter Pit – actor Teatrul Clasic „Ioan Slavici”.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” a pregătit şi un program special în ceea ce priveşte spectacolele din acest final de stagiune. Timp de patru seri, până duminică, spectatorii vor putea urmări patru piese la preţ redus. Între acestea se numără şi o premieră.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs