Laborator de cercetare fotovoltaică la Timişoara, unic în Estul Europei

Data publicării:
n13 20laborator 20de 20cercetare 20fotovoltaica 20unic 20in 20lume 20220113-45129

O investiţie cu finanţare europeană în valoare de 40 de milioane de lei va face posibilă testarea, la cele mai înalte standarde, a celulelor fotovoltaice. Un astfel de laborator de cercetare există în prezent în Polonia. Cel din Timişoara va fi singurul din partea de est a Europei. În toamna acestui an, construcţia ar trebui să fie gata

Acum, cele mai multe dintre panourile solare sunt construite pe bază de siliciu. În curând însă, acest lucru nu va mai putea fi posibil, astfel că studierea materialelor noi este fundamentală.

Laboratorul va avea trei aparate de ultimă generaţie a căror valoare depăşeşte 9 milioane de euro.

Angajaţii Laboratorului de Cercetare Fotovoltaică din Timişoara vor păstra permanent legătura cu marii producători de panouri fotovoltaice din ţară şi străinătate. Materialele testate vor fi selectate în funcţie de cerinţele celor care se ocupă de fabricarea panourilor.

Laboratorul de cercetare , spun iniţiatorii proiectului, va propulsa România în topul ţărilor care promovează energia verde. Potrivit cerinţelor Uniunii Europene însă, panourile solare ar trebui să acopere 24% din totalul energiei utilizate, şi asta până în 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri