Lac format pe o fostă carieră de fier. Perimetrul aparţine companiei Minvest, care ar trebui să ecologizeze zona

Data publicării:
lac

Lacul domină intrarea în comuna Teliuc. Acolo unde, până în anul 2000, a funcţionat o exploatare de suprafaţă este acum un adevărat lac. Din fericire, apa provine de la izvoarele subterane, astfel că nu este nici poluată şi nici periculoasă pentru oameni.

”Nivelul lacului creşte simţitor de la un an la altul. Vara trecută, acei copaci erau pe mal, acum sunt pe jumătate acoperiţi de apă. Localnicii estimează că lacul are o adâncime de 60 de metri”, precizează Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Perimetrul lacului aparţine societăţii Minvest, cea care a deţinut cariera de fier. Acum, Minvest monitorizează zona, o păzeşte şi urmează să o introducă într-un proces de ecologizare odată ce, la nivelul ministerului, vor fi fonduri disponibile pentru aşa ceva. Societatea ar fi de acord cu preluarea lacului de către primărie, însă edilii, deşi îşi doresc şi ei acest lucru, se arată deocamdată circumspecţi.

”Noi am fi interesaţi pentru aşa ceva, chiar avem depuse la consiliul local două-trei cereri de la cetăţeni din comună, care au fost interesaţi de un parteneriat public privat, chiar suntem interesaţi, dar până nu avem o certitudine, ce se poate întâmpla, nu putem să...”, afirmă Mircea Modârcă, viceprimar Teliuc.

”Apa este curată, sigur, nu este bună pentru consum, dar este o apă curată”, - Primăria îşi exprima dorinţa de a prelua acest lac şi de a-l tranforma într-o zonă de agrement. Este posibil acest transfer? ”În opinia mea da, este posibil, dacă se urmează căile legale, până în acest moment nu am primit nicio solicitare de la primăria Teliuc”, ne-a declarat Daniel Andronache, director Minvest.

Specialiştii spun că este foarte posibil ca nivelul lacului să crească până ajunge la cel al pânzei freatice. Nimeni nu ştie însă ce se va întâmpla mai departe şi dacă malurile vor fi sau nu afectate de alunecări de teren. Ar fi nevoie de un studiu geologic, spun edilii comunei, însă bani pentru aşa ceva bugetul local nu are.

Situaţia terenurilor este şi ea incertă, el aparţine Minvest, care a ecologizat iazurile de decantare, urmând să ecologizeze şi acest lac. Până când autorităţile hotărăsc ce se va întâmpla cu acest lac, localnicii profită de apă şi îşi fac singuri planuri de viitor:

”Aici s-o format de la mină un lac, pe urmă or adus oamenii peşte, l-or aruncat aici, i-or dat drumul şi o început să se prindă, dar îi de ani de zile aici”,
”Păi de ce nu, ar fi bine, ar fi foarte bine dacă ar putea să facă. Am văzut că lumea acolo pescuieşte, copiii se răcoresc vara...da, să facă, numai să se poată face ceva acolo, că locul este cam strâmt”,
”Poate sunt oameni care vor să iasă la iarbă verde cu familia, să se mişte, să se plimbe, apa e curată, să facă grătar, să prindă peşte, că e destul peşte acolo, ar fi ceva destul de bine”.

După estimările specialiştilor, suprafaţa lacului va ajunge la 7 hectare în mai puţin de doi ani de zile, situaţie în care fondurile necesare pentru consolidarea malurilor şi ecologizare vor fi mult mai mari, de sute de milioane de lei.

Demersuri pentru primul lac artificial de canotaj. Primăria Timișoara vrea să realizeze, cu bani europeni, o pistă de canotaj

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri