Lecția de istorie din centrul Timișoarei: ce dezvăluie mormintele din perioada pașalâcului turcesc

Data publicării:
cimitir prima

Morţi îngropați la aproape doi metri și acoperiți cu scânduri așezate oblic pentru a îi feri de pământul ce s-ar putea prăbuși. Așa au rezistat de-a lungul secolelor cele treizeci și opt de schelete descoperite în Piața Sfântu Gheorghe.

”Am început cu picioarele și acum sunt în zona bazinului, am prins și mâna stângă a defunctului, palma deocamdată. Restul este sub capac”, ne spune arheologul Andrei Mihai. El este doar unul dintre arheologii care lucrează ore bune pe situl istoric. Pasionat de meseria sa, a scos până acum la lumină aproape o sută de morminte din alte vremuri. A lucrat chiar şi în Austria şi Germania, iar toate cunoştinţele acumulate le pune în practică şi la Timişoara. Cimitirul din Piaţa Sfântul Gheorghe e o provocare atât pentru el, cât şi pentru colegii săi.



"Ne interesează o serie de date legate de vârstă, patologie, ce boli au avut acești oameni, de ce au murit", afirmă arheologul Florin Drașovean.

Iar metoda de îngropare folosită de turci îi atrage chiar și arheologii din Germania. ”Este foarte interesant să vezi adevăratele tradiții, în aceste sicrie din lemn și sunt foarte fericită că avem un pământ foarte bun, ce a făcut ca lemnul să se conserve foarte bine”, afirmă Regina Anna Uhl.

 

Dintre cele o sută de morminte îngropate în centrul Timișoarei, doar o parte au fost scoase acum la lumină. Dezgroparea unui singur mormânt le poate lua arheoogilor chiar și o zi. Îngropate în perioada pașalâcului turcesc, osemintele reprezintă adevărate documente istorice. Arheologii spun că mormintele descoperite nu vor fi conservate, ci vor încredinţa oasele antropologilor pentru a fi studiate.

reporter: Miodrag Hojda, Vlad Ungar
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri