Lecții de snowboarding acasă

Data publicării:
snowboarding acasa


„Cei patru senzori care sunt amplasați în interiorul buților vor transmite date către un microprocesor. Acesta procesează datele de la cei patru senzori și îi dă snowborder-ului date cu ajutorul led-urior cum trebuie să aibă o poziție corectă”, explică Daniel Markovits, unul din cei patru tineri care au pus în practică inedita idee.

Așa funcționează Snowboarding Trainer, un sistem pe care Daniel Markovits îl recomandă oricărui începător care ar vrea să devină as pe părtie. Face snowboarding de opt ani și este convins că sistermul ar duce sportul de iarnă la un alt nivel.

„Pentru un începător, primele instrucțiuni pe care le-ar primi și de la un monitor de schi ar fi să stea balansat pe piciorul din față și pe cel din spate și să meargă pe canturile plăcii, pe muchiile plăcii. Sunt chiar cele trei instrucțiuni de bază pe care le dă și sistemul nostru”, continuă Daniel.

Practic, snowboardul inteligent ne arătă, cu ajutorul unor becuri led, cum să ne ajustăm poziția atunci când suntem pe pârtie. 

„Se aprind amândouă ledurile, ceea ce indică snowboarderului că trebuie să se lase pe vârfuri sau pe călcâie, ceea ce fac acum. S-au stins cele două beculețe, semn că am o poziție corectă”, explică tânărul.

Prototipul, creat cu ajutorul unor studenţi de la Electronică şi Telecomunicaţii, ar putea sta la baza unui snowboard care să revoluționeze industria articolelor de profil. 

„Spre deosebire de un antrenor care stă la baza pârtiei și poate e dispus să urle după tine „Vezi că nu mergi bine!”, senzorul acesta e cu tine mereu și poate să îți spună dacă să mergi bine sau nu. În prima seară am stat cam șase ore să învăț cum să lucrez cu controlerul, iar în a doua zi, 12 ore a durat cablarea și codarea”, spune și  Edward Cristian Draica – student.

„Eu nu m-am dat cu placa până acum, dar dacă vreodată mă voi da, cu siguranță am să folosesc sistemul ăsta. Îl recomand pentru că e ușor, e eficient și nu o să dea greș”, povestește și Andrei Trifan – student.

Dacă invenția tinerilor este, deocamdată, rezultatul unei munci de două zile, pe viitor ei vor să îmbunătățească sistemul, pentru a primi indicații audio prin căști conectate la device.

„Versiunea doi a sistemului presupunerea inlocuirea microcipului cu microcipuri mult mai mici pe Bluetooth care ar pasa toate datele de la senzor unui telefon mobil , care ar procesa datele și - prin intermediul căștilor - ar da instrucțiuni audio”, adaugă Daniel Markovits.
 
Proiectul a fost desemnat invenția anului la HackTM, cel mai mare hackathon din Sud Estul Europei, desfășurat la Timișoara, la începutul acestei luni. Tinerii vor merge la Barcelona, la unul dintre cele mai mari congrese la nivel mondial din domeniul tehnologiei.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri