Lecții de socializare. O actriţă din Timişoara îi învaţă pe copii şi pe adolescenţi să comunice în viaţa reală

Data publicării:
socializare

”Du-te în față, vei auzi un cuvânt. Atenție! Vorbiți în șoaptă normală”. Acesta este un exerciţiu de „spargere a gheții". Practic, aşa încep cursurile de socializare pentru un grup de copii din Timișoara. Sunt tineri care vor să renunţe la jocurile pe calculator, de exemplu, ca să le redescopere pe cele din viaţa reală. Printre ei, şi Alexandru Colța. La 10 ani se declară o „victimă" a Internetului. ”Am petrecut înainte foarte mult timp pe youtube că așa am auzit la școală. Că e foarte interesant și popular (pune ghilimele cu degetele - n.r.) să te uiți la youtube-uri”, afirmă Alexandru Colța.

Jocurile copilăriei alături de copii de vârsta sa. Asta au căutat să îi ofere părinții lui Alexandru atunci când l-au înscris la cursurile private de socializare. ”Copiii de vârsta lui au nevoie de o integrare în grupuri de copii cu aceeași vârstă, își dezvoltă abilitățile de comunicare, este distras de la atracțiile IT”, precizează Andrei Colța, tatăl lui Andrei.

”Am început să vin aici condiționat. Învăț să îi accept pe cei din jur, să comunic ca toată lumea din jur să mă înțeleagă, învățăm să fim mai deschiși când vorbim”, afirmă Alexandru Colța.

Tinerii care vin la cursurile de socializare au vârste cuprinse între 10 și 19 ani. Pentru adolescenţi, orele se transformă în adevărate lecții de actorie: ”Aș vrea să spunem Bună ziua în diferite forme. Mergeți în față și vă spun în ce formă”.

Daniela Bostan e actriţă. S-a hotarât să predea cursurile de socializare, pentru că a observat că, din cauza Internetului, oamenii nu mai ştiu să comunice în mod direct, ci îşi exprimă, mai uşor, emoţiile şi sentimentele cu ajutorul tehnologiei. ”În era digitală, comunicarea doar pe gadgeturi sau pe alte forme, laptop-uri, telefoane, e din ce în ce mai întâlnită, iar eu prefer să îi învăț pe ei.... a spune te iubesc, la tineri, e mult mai important și are mai mult mai mare efect dacă îi spui celui pe care îl iubești cu vocea ta”, ne-a declarat ea.

Ioana Ciobanu are 18 ani şi s-a înscris la lecţiile de socializare ca să scape de timiditate. O dată pe săptămână, exersează sub îndrumarea profesoarei.”Sunt de abia la a doua ședință, vin de o săptămână, dar da, aștept îmbunătățiri. În primul rând, cred că am doar de câștigat și pentru a-mi dezvolta capacitatea de a vorbi în public și comunicare”, spune tânăra.

”Comunicarea se face față în față, niciodată pe net sau altcumva”, ”Am venit aici ca să îmi fac mai mulți prieteni. Vreau să mă desvolt și să fiu mai comunicativ”, sună alte opinii.

Psihologii confirmă fenomenul şi spun că în ultimii ani, numărul părinţilor care se plâng că adolescenţii devin sclavi ai mijloacelor virtuale de comunicare a crescut. ”Mă confrunt cu numeroși părinți care se plâng de această dependență a copiilor în fața calculatorului. Într-adevăr, le oferă o satisfacție pe moment copiilor, dar le lipsește feed-back-ul unei comunicări în cadru real și ar fi benefic să aibă tot felul de activități în care să fie implicați în plan real”, ne-a declarat Maria Gurza, psiholog.

Cursul de socializare de la Timişoara durează aproape 4 luni și costă în jur de 500 de lei.

Reporter: Corina Sfia
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri