Liceu de... familie, la Timișoara

Data publicării:
liceu de familie

Așadar, cine vrea să își înscrie micutul la Liceul Pedagogic, trebuie să știe că e foarte important să fi fost elev al alestei școli. Sau să mai aibă alti copii acolo.  Cine nu îndeplinește niciun criteriu intră într-o tragere la sorți. Practic, viitorul copilului se decide într-un bol.

Pentru ca e in zona zero a orasului, Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timișoara e vânat de foarte mulți părinți care vor să-și înscrie copilul în clasa pregătitoare. După ce în anii trecuți a ajuns la un număr dublu  de clase, conducerea scolii a primit de la Inspectorat Scolar Timis avizul sa isi stabileasca criteriile de selectie. Unul din ele: studiile parintilor.

„Se referă la tutorii legali, părinții sau bunicii care au în ingirjire copilul sunt absolvenți ai Licelui Carmen Sylva, ori ai gimnaziului, ori ai liceului. Orice criteriu care se adoptă are o notă de dicriminare”, a precizat Cornel Petroman, directorul adjunct al Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” Timişoara  

„Dacă până acum părinții își înscriu copiii în clasa 0 cu buletinul, începând de acum, pentru anumite instituții de învățământ, aceștia au nevoie de documente suplimentare, ca de exemplu diploma de bacalaureat sau foaia matricolă” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

„O treabă urâtă, nasoală. [De ce?] Pentru că de ce să fie copilul limitat de părinte”, spune o timișoreancă.

„Foarte aberant. [De ce?] Păi dacă vrea copilul în altă școală, că și fiica mea a fost în altă școală, nu unde am fost eu la școala”, spune un alt părinte.

„Doamne! Spun drept... mă șochează treaba asta. Ar trebui cel mai aproape de locul în care domiciliază”, este de părere o altă timișoreancă.

Juriștii spun că dacă se simt nedreptățiți părinții își pot face dreptate.

„Se pot adresa Inspectoratului Școlar Județean, iar ulterior instanței de judecată. Dacă este vorba de o nedreptățire pe temeiul unei discriminări, de multe ori se invocă o discriminare, atunci se pot adresa Oficiului Național Împotriva Discriminării”, explică Horia Ungur Şerban, avocat.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar spun că din moment ce unitatea de învățământ nu mai are circumscripție școlară își poate selecta elevii cum dorește

„Este foarte greu să fim pe placul tuturor părinților, este foarte greu să facem criterii specifice astfel încât să ne bazăm pe fiecare posibilă înscriere”, a declarat Aura Danielescu, inspector șef ISJ Timiș.

Liceul Pedagogic din Timişoara are o tradiţie de aproape un secol şi este considerate unda dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din vestul ţării. Înscrierile pentru clasa zero se pot face până pe 18 martie.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Dan Petcu, Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri