Sari la conținut

Liceu reabilitat și nu prea

La Liceul Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara încă se mai sterg băncile de praf, se mai montează yale, sau se lucrează la demisol. Cu toate acestea, elevii au revenit la ore, în sălile de clasă moderizate. Liceenii au fost încântați de ce au găsit, cu toate că au aflat în ultimul moment că vor face cursuri în clădirea istorică reabilitată.
„Ni s-a zis cu două zile înainte că nu venim aici. Ni s-a zis în ultimul moment că trebuie să venim. [Când adică?] Sâmbătă. Arată bine față de cum arăta până acum”, spune un elev.
„Cred că m-a anunțat colega mea sâmbătă sau duminică și atunci am știut că venim aici, nu am știut în ce săli.Comparativ cu cum arăta înainte, arată fantastic”, spune o colegă.
„Am avut o surpriză plăcută, îmi place foarte mult cum arată și becurile, are așa un stil mai european”, admite un alt licean.
„Mă bucur că am reușit dar mai e mult de lucru”, admite Codruța Petrașcu -  profesor de chimie în cadrul Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”.

Din 2014 de când a început reabilitarea interiorului clădirii, s-au renovat  sălile de clasă, cele cinci laboratoare, o bibliotecă, sala de spectacole, s-a montat un lift și s-au înlocuit geamurile și instalațiile sanitare. Reprezentanții liceului susțin că în unele cazuri nu s-a ținut cont de caracterul istoric al clădirii, tocmai pentru ca lucrarea să fie gata cât mai repede.

„Flerul de clădire istorică nu mai este reprezentat pe culoarele noastre și din motive de viteză a reabilitării s-a renunțat la ușile vechi, care erau din lemn masiv, și au durat 100 de ani. Eu m-aș bucura dacă astea care sunt acumar dura”, completează Elena Wolf – directorul Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”, Timișoara.

Chiar și așa, școala dispune de anumite dotări greu de întâlnit la școlile din România. În sala de sport a fost montată încălzire în pardoseală, s-au făcut vestiare cu dușuri pentru elevi,  iar pe pe acoperiș s-au montat panouri solare.

„Iluminatul aici în sală va fi de la panourile solare, cât și apa caldă”, explică Adriana Miloș  – administartorul liceului.

Există și încăperi care nu pot fi încă folosite. Opt geamuri mai trebui înlocuite, printre care și cele de la sala festivă. Pentru laboratoare, reprezentanții liceului caută încă soluții pentru a cumpăra mobilier nou, iar biblioteca este folosită ca spațiu de depoziatare.

„Încăperea în care ne aflăm este de fapt biblioteca Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”. Camera este folosită deocamdată pe post de depozit. În loc de cărți, aici sunt ținute calculatoare, dar și câteva obiecte de mobilier, primite ca donație de la o școală din Germania” - Raluca Popa – reporter Digi 24 Timișoara.

Reabilitatea interiorului Liceului Teoretic Nikolaus Lenau a costat peste 6 milioane de lei, din care 5 milioane de lei sunt fonduri europene. Diferenţa a fost suportată de Guvern și de bugetul local. Lucrarea de reabilitare a început în 2014 și încă nu a fost recepționată.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Adrian Ionescu