Lipsa banilor blochează transplantul la Timișoara

Data publicării:
transplant prima

La Timişoara, echipa de specialişti în transplantul renal e formată încă de acum câteva luni. Două săli de operaţie erau pregătite la Spitalul Judeţean. Între timp, s-au schimbat, însă, normele Agenţia Naţionale de Transplant.

”La un moment dat, sălile de operaţie respectau anumite normative care, între timp, s-au schimbat, iar pentru a avea o sală dedicată transplantului renal, aşa cum prevăd ultimele normative, trebuie îndeplinit planul de conformare. Avem în program, pentru anul viitor, o reabilitare a blocului operator din cadrul Spitalului Judeţean”, ne spune Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Spitalul Militar, în schimb, a obţinut în urmă cu două luni acreditarea pentru transplantul de ţesut şi tendon. Există specialiştii şi sălile de intervenţii, însă nu există bani pentru astfel de operaţii. Unitatea nu a fost inclusă în Programul Naţional de Transplant pentru a obţine finanţare.

”Ca-n tot ce se întâmplă în România, toate procedurile sunt mult mai stricte decât în alte ţări care şi fac ceea ce spun că fac.Toate regulile la noi sunt mult mai stricte decât în alte părţi. Din păcate, rezultatele nu apar, chiar în aceste condiţii, pentru că totul depinde de bani”, afirmă Fabian Tatu, şeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului Militar din Timişoara.

De costurile extrem de mari se lovesc şi pacienţii care ar avea nevoie de un transplant.

”După efectuarea analizelor şi încadrarea lui ca donor acceptabil, acel cap(nr. femural) trebuie trimis printr-un transport special la o bancă de os, care deocamdată există doar în Bucureşti.În jur de 50 de euro drumul dus, 50 de euro drumul întors, plus toate procedurile care se fac acolo. Cred că la nivelul unui singur pacient, costurile depăşesc 3-400 de euro”, ne precizează Fabian Tatu.

Nici Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara nu a primit acreditare pentru demararea transplantului de cord, deşi, în fiecare an, trimite cereri Agenţiei Naţionale de Transplant. Specialişti sunt. Aparatură există. Dar chiar şi aşa nimeni de la Bucureşti nu pare interesat să salveze vieţi la Timişoara.

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri