Locuinţele unor familii de romi din Timișoara, în vizorul DIICOT

Data publicării:
romi prima

Prima dintre locuinţele intrate în vizorul anchetatorilor este o vilă de pe strada Borza din Timişoara. Primul proprietar a fost Aurora Radi care a cumpărat casa în 1935, însă 15 ani mai târziu imobilul a ajuns în proprietatea statului. În 1994, printr-o sentinţă civilă, casa revine lui Fabian Horga, declarat moştenitor. La scurt timp, acesta o vinde familiilor Stancu şi Vitcovschi. În încercarea de a recăpăta clădirea, trei ani mai târziu, Primăria Timişoara cere Curţii Supreme de Justiţie să îi anuleze lui Horga drepturile de moştenitor. Şi obţine câştig de cauză.

Potrivit viceprimarului Traian Stoia, Primăria trebuia să se înscrie ca proprietar al acestui imobil în cartea funciară, însă, fără nicio explicaţie, intentează proces şi cere anularea contractului de vânzare-cumpărare prin care Stancu şi Vitcovschi deveneau proprietari. În 1998, imobilul este vândut familiei Şain Petru, iar într-un final, primăria pierde procesul intentat la Judecătoria Timişoara.

 

Nici vilele de pe Bulevardul Loga nu au scăpat de ancheta primăriei. Proprietarii caselor de la numerele 9 şi 12 sunt suspectaţi că ar fi obţinut ilegal actele, cei de la numărul 26 că deţin documente false, iar cei de la numărul 33 sunt anchetaţi că ar fi reparat casa cu materiale neadecvate.

 

”Metodele prin care aceştia au devenit proprietari încep cu ameninţări, şantaj, elemente constitutive ale infracţiunii de corupţie şi Poliţia timişeană se ocupă cu mult succes de cercetări şi aducerea în cadrul legalităţii a ceea ce s-a întâmplat până acum acolo”, ne-a declarat Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei.

Şi pe strada Colonel Enescu din Timişoara două apartamente, cumpărate pe baza legii 112, sunt acum vizate de autorităţi. O altă situaţie semnalată este pe strada Paris. Două dintre apartamentele din această clădire sunt acum în proprietatea lui Dulcea Cârpaci. Şi aici primăria suspectează nereguli, aşa că a dispus verificarea modului în care s-au obţinut autorizaţiile.

 

Romii care au cumpărat aceste case au fost de bună credinţă, doar că probabil persoanele de la imobiliare sau persoanele care au făcut falsuri în înscrisuri, o fi făcut ceva. Dar romii nu cu prea multă şcoală şi educaţie probabil că au fost prostiţi, dar mai presus de toate, până la proba contrarie sunt contractele care sunt viabile”, susține Rudolf Stancu, liderul romilor din Banat.

 

Pe o stradă din apropiere, o clădire modernă, din beton şi sticlă, stârneşte alte suspiciuni: a fost ridicată într-o zonă de protecţie istorică a oraşului. Proprietari sunt fiul şi nepotul lui Dulcea Cârpaci. Aici, primăria are indicii care demonstrează că lucrările ar fi fost făcute înainte de obţinerea autorizaţiei de construcţie.

Viceprimarul Timişoarei a anunţat că verificările oamenilor legii sunt avansate şi că tot ce s-a descoperit până acum este în favoarea Primăriei. Traian Stoia promite că cei care se fac vinovaţi de încălcarea vor plăti.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva/Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri