Locul șanselor egale

Data publicării:
loc sanse egale 1

Tipografia funcționează de mai bine de  jumătate de an, iar proiectul a devenit realitate cu aproximativ 300.000 de euro, bani de la Uniunea Europeană. Din cei 9 angajați,  cinci au dizabilități intelectuale, iar patru sunt persoane cu risc de marginalizare pe piața muncii, adică nu au studii. În ciuda bolii, oamenii execută zilnic comenzi pentru diverse firme și se simt astfel utili.

Pentru angajații tipografiei digitale de la Săcălaz, din județul Timiș, ziua de lucru începe imprimând tricouri, căni sau pixuri, dar și realizând felicitări, globuri sau brazi din hârtie. Debora are 22 de ani și a fost diagnosticată cu probleme de dezvoltare intelectuală. Din acest motiv și-a găsit foarte greu un job

„Am lucrat la Mall, unde puneam pâinea la raft”, spune  Debora Radu.

Dacă un angajat obișnuit face ceva în zece minute, Debora are nevoie de aproape o oră. Muncă persoanelor cu dizabilități este atent supravegheată, iar colegii spun că   văd zilnic un progres în atitudinea și modul lor de adaptare. 

„De câteva luni încoace, sunt mai maleabili și da, îți dau interesul”, adaugă Ștefan Ghere – coordonator. 

„Facem tricouri, facem globulețe pentru Crăciun, omuleți. [Și îți place?] Foarte mult”, mai spune unul din angajații tipografiei.

„Mă simt ca acasă. Mă simt în colectiv, mă simt foarte bine cu colegii. Măcar am o activitate”, completează un altul.

Înființarea tipografiei digitale a fost posibilă printr-un proiect european în valoare de 290 000 euro. Persoanele implicate au beneficiat și de cursuri de  comunicare sau de IT, unde au învățat lucruri de bază pe calculator, cum ar fi operarea în Word și Excel. Totul pentru a-i face mai atractivi pe piața muncii, în condițiile în care, în România, cei care au o astfel de șansă sunt extrem de puțini.

„Stăm foarte rău dacă vorbim de persoane cu dizabilități intelectuale, mai puțin de 1% au un loc de muncă , ceea ce este alarmant”, precizează Laila Onu – directorul Fundației „Pentru voi”.   

Mai exact, în România doar 0,7% din totalul celor peste 750 000 de persoane cu dizabilități sunt angajate. Asta în condițiile în care în SUA procentul se ridică la 50%, iar în țările vest-europene la 30-40%.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Andrei Marina

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri