Locuri de muncă subvenționate, pentru absolvenți

Data publicării:
angajati

Chiar dacă perioada de înscriere nu a început încă, la Timişoara, firmele sunt deja interesate de avantajele financiare pe care le pot avea din partea recrutării unor forțe proaspete de muncă. Una dintre condițiile pentru acordarea ajutorului este ca firma să aibă mai puțin de 250 de angajați. Statisticile arată că în județul Timiș există peste 1.200 de proaspăt absolvenți, înregistrați deja ca șomeri.

Alexandra Neacă tocmai a terminat Facultatea de Științe Economice și Administrare a Afacerilor. A aplicat deja pentru 30 de slujbe și nu a primit niciun răspuns. Acum, speră că stimulentul primit de firme la angajarea unui proaspăt absolvent îi va deschide o ușă în domeniul turismului: ”Cred că o să obținem mult mai ușor un job cu acest stimulant dar nu sunt destul de sigură că toți studenții o să își găsească”.

36.000.000 de euro vor fi acordați în acest an pentru finanțarea locurilor de muncă pentru proaspăt absolvenți. 85% din sumă vine de la Comisia Europeană, iar diferenţa va fi suportată de statul român. Programul se va întinde pe o durată de 12 luni. La nivel național, vor fi create 5.600 de locuri de muncă bugetate, dintre care 800 numai în Regiunea de Vest.

”Începând cu luna viitoare, cu luna august vor demara înscrierile în program. Interesul până în acest moment pare a fi destul de ridicat”, afirmă Adrian Pășcuță, șeful Oficiului Teritorial pentru IMM-uri.

Radu Dragoș Dimeca este directorul unei firme din Timișoara. Ajutorul pe care îl va primi prin acest program este un motiv în plus să îşi îndrepte atenţia spre proaspeţii absolvenţi. ”E sânge proaspăt, eu așa spun, nu sunt infectați de mentalități vechi, de asemenea vin cu informații utile de pe băncile școlii și, nu în ultimul rând, e vorba de o facilitate pe care o am la angajarea tinerilor absolvenți de liceu și de facultate”, ne-a declarat Radu Dragoș Dimeca.

Subvențiile aferente salariilor tinerilor vor fi acordate lunar. Pentru un absolvent de liceu, firma va primi 900 de lei lunar, iar pentru un absolvent de facultate, cu 400 de lei mai mult.

”Cel mai important e că ne dă, nouă întreprinzătorilor, un imbold. Iar dacă reușim să facem și economii, foarte bine le facem”, precizează Radu Dragoș Dimeca.

”Plafonul minim pentru care se poate accesa acest ajutor este de 4.000 de euro. Adică o firmă care va dori să creeze un loc de muncă pentru a beneficia de acest ajutor va fi în imposibilitate să îl acceseze decât dacă va crea cel puțin două locuri de muncă. Unul pentru 12 luni și unul pentru 6 luni”, ne-a declarat Mirela Bejan, consultant financiar.

Finanțarea pentru proaspăt absolvenții promoției 2014 vine și cu condiții, atât pentru studenţi, cât și pentru angajatori. Absolvenții trebuie să fie la primul loc de muncă, iar după încheierea programului, firmele au obligaţia să îşi păstreze noii angajaţi pentru o perioadă de timp egală cu cea în care au primit subvenţia.

reporter: Corina Sfia
operator: Adrian Hrișcu /Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri