Sari la conținut

„Love story” cu berze

De trei ani, fiecare mișcare a berzelor din Cărpiniș e urmărită de sute de mii de oameni din toată lumea. Orice bătaie din aripi, fie care sunet pe care Ella și Chris îl scot, e subiect de discuții pe internet. De câteva zile, masculul, Chris a părăsit cuibul iar comentariile n-au întârziat să apară.

Astfel de discuţii au loc zilnic, iar Ion Haiduc, proprietarul casei pe care Ella și Chris și-au făcut cuibul, e bucuros că povestea lor are mare succes.

„Le urmărește lumea și în America și prin Spania, Franța, Olanda. Mie mi se pare că sunt din familia noastră”, spune Ion Haiduc.

Şi oamenii din Cărpiniș sunt bucuroşi că berzele au poposit în satul lor.

„Chris și Ella. Frumos. Suntem mândri că chiar pe comuna noastră sunt puse camerele alea”, spune un localnic.

„Pentru noi e o fericire când vin berzele că știm că vara se apropie”, admite un altul.

Camerele video au fost montate în 2013.

„Sunt într-o etapă suprinzătoare pentru Chris și Ela, în sensul că de când am pus camere acolo au făcut pui, sunt o familie fericită. Site-ul are peste 1 milion de accesări şi peste 120.000 de vizitatori unici”, povestește Cristian Ilea, coordonatorul proiectului WildLife.

„Cui nu i-ar plăcea o familie fericită de berze care nu ar putea să spună cât sunt de fericite. Imaginația oamenilor se vede în comentarii”, spune și Alina Anghel, psiholog.

Într-o altă comună din județul Timiș, la Biled, oamenii au creat adăposturi speciale pentru berze. Există Chiar o persoană, numită bărzar al satului, care ține evidența păsărilor care poposesc acolo.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Dan Petcu