Lupta pentru o catedră în Timiș: iei notă foarte mare, dar nu prinzi post

Data publicării:
catedra 0



Dana Simionescu, un tânăr designer de 26 de ani, vrea să împărtăşească din cunoştinţele sale elevilor. Dar după mult studiu, nopţi nedormite şi patru ore de aşteptate, tânăra pleacă dezamăgită: ”Am avut a treia notă pe judeţ, am avut 9,58 si nu am prins niciun post în Timişoara. Şi am vrut să lucrez cu copii, dar dacă nu se poate, asta este. Am învăţat pentru examen şi am învăţat şi în facultate, dar se pare că oamenii în România nu sunt apreciaţi”.


Nici alţi candidaţi nu au avut mai mult succes. Nici cei cu media 10! Două profesoare de istorie care au luat nota maximă la examenul de titularizare nu au reuşit să ocupe un post de la prima şedinţă publică.

Alexandru Scurtu are șapte ani vechime în învăţământ, dar pentru o catedră completă, de 18 ore, ar trebui să facă naveta... în judeţul Arad. Aşa că se mulţumeşte cu cele 11 ore pe care le-a obţinut la 30 de km de Timişoara, la Buziaş: ”Am si gradul 2 didactic, dar sunt foarte dezamăgit. Am şi șapte ani experienţă. Poate în judeţul Timiş e concurenţă. Aş fi nevoit să merg în alt judeţ să iau alte ore la latină”.

 

9,78 este una dintre cele mai mari note de la examenul de titularizare din acest an de la limba engleză. Cu toate acestea, Aurel Mureşan a fost de trei ori în faţa comisiei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a obţine un post. A treia oară a fost cu noroc, spune el. Deşi locul său ar fi trebuit să fie sigur după cinci ani de învăţământ şi sute de ore de studiu: ”Am fost şi la şedinţele publice din Timiş şi la cele din Cluj. Pe mine mă interesa o anumită şcoală şi atunci am optat pentru ea. Dacă asta e sistemul, mergem cu el nu avem ce face”.


În această perioadă, în şedinţele publice, pentru un post de suplinitor, se luptă atât cei cu medii de peste 5 care au dat acum examenul de titularizare, cât şi cei care au participat la testare în ultimii doi ani. Cele aproximativ 1.550 de ore disponibile nu sunt suficiente pentru cei aproape 600 de dascăli care au nevoie, fiecare, de 18 ore pentru o catedră.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că tot ce mai pot să facă este... ”Să aștepte eliberarea unui post, să participe la ședințele publice care se organizează săptămânal, să aștepte eliberarea unui post de la o colegă care a intrat în concediul de creștere și îngrijire a copilului, pe un concediu medical, pe o demisie sau pe parcursul anului şcolar. Sunt situaţii care le mai pot oferi o şansă, însă foarte mică”, afirmă Aura Danielescu, inspector şcolar general adjunct în Timiş. Şedinţele publice de repartizare continuă până la începutul anului şcolar.

reporter: Sorina Covlea
operator: George Stefaniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri