Sari la conținut

Lupta unei mame pentru viaţă. A născut un copil perfect sănătos după un transplant hepatic

În 2005, Ana Maria Narai a fost diagnosticată cu ciroză biliară autoimună. După trei ani, a beneficiat de un transplant hepatic. Îşi dorea mult un copil, aşa că imediat după intervenţia chirurgicală s-a adresat unei clinici din Timişoara. La începutul lui 2012, a primit încă o lovitură: era diagnosticată cu cancer de col uterin. Nu a renunţat însă la visul de a deveni mamă, iar în 5 martie şi-a strâns băieţelul în braţe.

”Sunt în momentul în care încă mă minunez de faptul că am un bebeluş. Toate mămicile mi-au povestit că ce simţi în momentul la care te vezi cu bebeluşul tău în braţe este un lucru pe care nu îl poţi descrie. Trebuie să îl trăieşti că să înţelegi ce ţi se spune. Cam asta ce mi se întâmplă mie acum”, spune Ana Maria Narai.

Sebastian e perfect sănătos. Are peste 3 kilograme şi a obţinut nota 10 la naştere. Tatălui încă nu-i vine să creadă minunea de care are parte.

”După mult timp s-a întâmplat şi minunea cea mare şi, sincer să fiu, cu toate că îl văd şi mă bucur foarte mult de el, nu îmi vine să cred că am avut şansa să fiu şi eu tătic, dat fiind istoricul nostru, cu soţia mea. În schimb, sunt foarte bucuros şi foarte fericit că lucrurile stau foarte bine atât la bebe, cât şi la mămică”, ne mărturisește Sebastian Narai.

Sarcinile apărute după un transplant hepatic au şanse de 10-15% de a ajunge la termen. Există foarte multe riscuri, iar, în multe cazuri, bebeluşii se nasc prematur.

”În primul rând, era vorba despre afectarea grefei hepatice. Puteau să apară probleme ale altor organe, complicaţii normale care apar orice în alta sarcini. Puteau să apară o mulţime de alte lucruri care se asociază sarcinilor post transplant”, ne-a declarat Raluca Sabău, medicul curant al pacientei.

”O monitorizare mult mai strictă a probelor biologice a funcţiei hepatice, o monitorizare îndeaproape a tensiunii arteriale şi eliminarea oricăror factori care pot contribui la dezvoltarea acestora la nivelul unor paciente care prezintă risc deosebit”, ne enumeră ce s-a făcut Bogdan Cioată, directorul medical al clinicii private unde a avut loc nașterea.

La nivel naţional, Ana Maria Narai este a treia femeie care naşte un copil perfect sănătos după ce a suferit un transplant hepatic.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche