Sari la conținut
News Alert

Mai bine proprietar decât chiriaş. Pentru spaţiile Colegiului Naţional Bănăţean, proprietarul cere peste 6 milioane de euro

Un spaţiu de peste 13.000 de metri pătraţi, în care îşi desfăşoară activitatea Colegiul Naţional Bănăţean şi Liceul Teoretic „Dositei Obradovici" se află în vizorul administraţiei locale. Chiria lunară plătită de Primăria Timişoara pentru aceste clădiri este de 22.000 de euro.

„Preţul la care vom ajunge, sperăm noi, prin negociere, să achiziţionăm acest imobil este sensibil mai mic decât acela al unui nou imobil construit. Nu s-a pus problema până în momentul de faţă de a muta activitatea Colegiului Bănăţean. Este una dintre priorităţile importante tocmai prin simbolistica pe care o are", precizează Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Proprietarul spaţiului, Episcopia Romano-Catolică, cere peste 6 milioane de euro. Potrivit arhitectului şef al oraşului, construirea unei şcoli de aceeaşi anvergură însemnă costuri minime de peste 10 milioane de euro.

„Valoarea unui metru pătrat de şcoală se învârte în jurul a 800-1.000 de euro pe metru pătrat. Evident, aici nu sunt incluse dotările care sunt specifice unei şcoli şi care, cu siguranţă, vor suplimenta costul unei şcoli", spune Ciprian Cădariu, arhitectul şef al Timişoarei.

În clădirea unde funcţionează Colegiului Naţional Bănăţean vin zilnic peste 2000 de elevi, iar spaţiile au devenit neîncăpătoare.

„Spaţiile, fiind gândite acum 200 şi ceva de ani, arhitectonic sunt destul de mici comparativ cu numărul de elevi pe care îl avem. Deci o reabilitare ar trebui să însemne şi o recompartimentare a tuturor sălilor", este opinia lui Sorin Ionescu, directorul Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara.

Într-o sală de aproximativ 50 de metri pătraţi învaţă peste 30 de elevi. În această clasă avem 32 de bănci, iar cea mai apropiată de tablă se află la o distanţă de puţin peste un metru.

Şi Consiliul Judeţean Timiş a făcut primii paşi ca să intre în posesia unei unităţi de învăţământ aflate în subordinea sa. Este vorba despre spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea Centrul pentru Educaţie Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu" din Timișoara. Imobilul are doua etaje și o suprafaţă de peste 3.000 mp. Consiliul Judeţean plăteşte aproximativ 3.000 de euro chirie în fiecare lună.

„Ne-am gândit şi la varianta de construcţie. Am căutat şi alte spaţii... La ora actuală eu consider că, având în vedere locaţia care este, amenajările care s-au făcut acolo, cea mai bună soluţie, dacă este un preţ rezonabil, să achiziţionăm", spune Florian Zanfir, vicepreşedintele CJ Timiş.

Primăria Timişoara plăteşte, în total, aproximativ 35.000 de euro lunar chirie pentru clădirile în care funcţionează unităţi de învăţământ. În acelaşi timp, Consiliul Judeţean Timiş achită aproximativ 10.000 de euro lunar pentru centrele aflate în subordinea sa în oraşul de pe Bega.

Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Adrian Hrişcu
Editor web: Călin Țenche