Sari la conținut
News Alert

Maria Grapini, premiată pentru "promovarea" limbii române. Europarlamentarul a primit premiul de la Asociația Culturală "Constantin Brâncuși"

Un membru al asociației citește un mesaj scris greșit de Maria Grapini: "Pentru toți copii (n.r. în loc de copiii)...copii. Da... Mă rog, ea face multe copii și pentru asta este scuzată".

Maria Grapini a primit premiul de la Asociația Culturală Constantin Brâncuși, în cadrul unui festival organizat la Orțișoara. Membrii asociației au recunoscut că europarlamentarul ține discursuri presărate cu dezacorduri și publică texte pline de greșeli gramaticale, dar cu toate acestea considera că Grapini merită o recompensa pentru promovarea limbii române.

"Nu sunt de acord cu acei care critică acest aspect. Nu trebuie să pretindem să vorbească literar perfect chiar dacă ne reprezintă în Europa Parlamentară. Eu cred că e important ce vrea să transmită, nu modul în care se exprimă", spune Aurel Bancu, secretarul Asociației "Constantin Brâncuși".

"Chiar dacă a fost criticată de unii și de alții pentru așa zisele anumite greșeli, ea a spus „pentru că eu scriu în avion rapid și sigur că mai pot să scap acolo. Nu mă mai uit peste ce am scris că vin altele și altele", spune Monica Conta membru asociație

Nu toată lumea e de aceeași părere.

"Cu limba a cam scrantit-o pentru că a transmis mesaje care îs contradictorii, nu au legătură cu limba română. Este româncă totuși și pentru asta ar fi trebuit să nu facă greșeli. Diploma este dată ca să spună ăia că a fost și ăla...", spune Corneliu Iovuță, scriitor.

Alte opinii: "Să mai studieze, să nu facă greșeli",
"Mi se pare un lucru ipocrit, ipocrit de făcut, ipocrit de promovat",
"Nu îi normal, nu îi normal, dar nu trebuie luat".

Aflată într-o ședință la Parlamentul Europei, Maria Grapini și-a expus punctul de vedere printr-un... SMS.

Mesajul Mariei Grapini
„Nu merită să dau replică la cei care nu înțeleg activitatea mea, munca mea voluntară și oficială. Mulțumesc celor care apreciază ce fac și mulțumesc Asociației culturale din Timișoara. Membrii asociației mă cunosc de zeci de ani și știu ce am făcut și ce fac pentru susținerea culturii. Ar fi fost normal ca lumea să vorbească și despre acțiunile culturale inițiate sau susținute de mine, nu numai despre virgule!"

Formată din 200 de membri, asociația care a premiat-o pe Maria Grapini a fost înființată in 1994. Până acum, membrii asociației au atras mai multe fonduri europene pentru finantarea unor proiecte culturale. Fiecare proiect a primit între 60.000 si 100.000 de euro.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă