„Medic pentru o zi”, într-o comună timișeană

Data publicării:
medici prima-1

”Aşa, mergi uşor în sus şi undeva la rebordul costal, undeva, uite aici e rebordul costal, undeva înăuntru ar trebui să simţi un pic mai tare. Simţi?”, ”Da!” Cristina Cepeha este studentă în anul I la Medicină în Timişoara, însă rareori a avut ocazia să consulte pacienţi. A acceptat propunerea colegilor mai mari, iar acum este hotărâtă să se implice activ în acest proiect.

În ultima jumătate de oră cred că am învăţat mai mult decât am învăţat în tot anul trecut, am examinat pacienţii şi am învăţat să completez o fişă. Eu sunt foarte încântată pentru că nu ştiam aceste lucruri şi am avut ocazia să le învăţ de la colegi mai mari. Şi prin educaţia non-formală cred că se învaţă cel mai bine”, spune Cristina Cepeha.

Peste 50 de studenţi au consultat zeci de persoane din comuna Coşteiu, judeţul Timiş. Oamenii i-au aşteptat pe viitorii medici pentru a afla cum stau cu sănătatea: ”E o acţiune binevenită pentru că ne oferă posibilitatea, atunci când avem timp, să ne verificăm nivelul de sănătate, calitatea sănătăţii”, ”Am vrut să văd dacă sunt bine cu sănătatea şi cu copilul”, - De câte ori mergeţi la medic pentru analize de rutină? ”Nu prea merg”, - Aveţi încredere în tinerii studenţi? ”Da, am, am fost de multe ori prin spitale şi ştiu cum sunt”, - Cum vi se pare această acţiune? ”Foarte bine, frumos din partea dânşilor şi a cui a organizat treaba asta”.

Tinerii nu au ezitat şi să recomande o vizită la specialist, celor care aveau anumite simptome ale unei posibile afecţiuni. Pe lângă o bună oportunitate de-a învăţa însă, studenţii au planuri mari cu acest proiect.

”Noi ce facem acum este şi un fel de screening al populaţiei. Sperăm ca toate actele astea să ajungă la DSP, toate informaţiile lor şi să vedem cam care boli sunt frecvente în judeţul Timiş. Fiind a cincea ediţie, am acoperit destule sate şi, evident, în continuare o să desfăşurăm proiectul”, ne-a declarat Alexandru Ciuta, organizator.

Studenţii au primit aprobare de la Direcţia de Sănătate Publică, însă nu au reuşit să convingă firme pentru a-i sponsoriza. Astfel, toată această acţiune a fost suportată din propriile fonduri. Singurul sprijin l-au primit din partea Spitalului de Boli Infecţioase care le-a împrumutat aparatura.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri