Medici de familie din Timiș, sancţionaţi din lipsă de informare

Data publicării:
medici A

140 de medici din Timiş au fost nevoiţi să achite contravaloarea reţetelor eliberate, tocmai din această cauză: au pus pacienţii să semneze o declaraţie pe proprie răspundere, act care nu este însă luat în seamă de Casa de Asigurări. Mai mult, aceştia consideră că programul electronic ar trebui modificat.

 

”Probabil că sistemul informatic ar trebui să fie mai performant decât este, ca să te avertizeze, în ceea ce priveşte reţeta electronică, să ţi-o blocheze, şi atunci probabil că ar fi mult mai simplu pentru noi, medicii de familie”, afirmă medicul de familie Adriana Bulzan.

Recomandarea privind declaraţia pe propria răspundere a venit tot de la Casa de Asigurări, spun medicii, instituţie care mai apoi i-a sancţionat fără drept de apel.

”S-a dovedit că această declaraţie nu este suficientă în faţa Casei de Asigurări. Şi-atunci s-a întâmplat ca acei colegi verificaţi, care au eliberat, la asemenea categorii, reţete compensate, cu reducere de 90%, să fie sancţionaţi şi să plătească contravaloarea reţetelor”, spune Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.

Şi pacienţii au vina lor, potrivit cadrelor medicale, pentru că nu anunţă atunci când au un venit suplimentar. Bolnavii se scuză însă, motivând lipsa informării: ”Cam fiecare ar trebui să fim informaţi, personal, sau în principiu, ce avem de făcut, şi dacă se greşeşte, cel care a greşit, să fie sancţionat”, ”Probabil că cine ştie spune, cine nu ştie, tace sau cine chiar ştie, tace ca să nu dea un ban suplimentar. Dacă mă duc la medic, să mă întrebe, şi eventual să-i spun”, ”Şi medicul să întrebe, da, să ne întrebe ce pensie şi să spună, că de unde să ştim noi că trebuie declaraţie, că până acum n-a trebuit”.

 

De cealaltă parte, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş vine cu lămuriri. Medicul de familie trebuie să informeze, iar datoria pacientului să obţină de la Direcţia de Finanțe o dovadă a tuturor veniturilor.

 

”Conform legii, pensionarii, cu pensii de până la 740 de lei lunar, trebuie să depună la medicul de familie dovada că nu realizează alte venituri. În baza acestei dovezi, şi a cuponului de pensie, medicul de familie eliberează reţeta compensată 90%”, ne precizează Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş.

Cu informarea, nimeni nu pare să fie responsabil însă. Astfel că, până când fiecare dintre părţi va cunoaște care-i sunt drepturile, dar şi obligaţiile, sancţiunile, în valoare de sute, chiar mii de lei, vor continua să fie aplicate medicilor de familie.

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri