Medicii ar putea primi sporul de pericol. Vezi la ce se expun!

Data publicării:
medici 2



Pericolele pentru cadrele medicale care lucrează și în sălile de operație nu sunt puține. Numai în Timișoara, în ultimii trei ani, doi medici de la clinici de ginecologie s-au îmbolnăvit de hepatită.

"Suntem foarte expuși, sigur că trebuie să purtăm ochelari de protecție, dar oricum sângele poate să ajungă în ochii noștri, în gură, putem să ne înțepăm în timpul intervenției, putem să ne tăiem și sunt foarte multe boli care se pot transmite, inclusiv SIDA, hepatita C și alte boli infecțioase", a declarat, pentru Digi24 Timișoara, Olimpia Oprea, medic primar obstetrică-ginecologie.

Pentru a compensa aceste riscuri, o lege adoptată încă din 2008 prevede acordarea unor sporuri de 50% personalului medical care lucrează în sala de operație. Pentru că nu au fost bani, normele s-au aplicat doar pentru asistente.

"Venind legea 330, venind legea 118, s-a facut un amalgam si o încurcatură în sensul că extrem de multe sporuri au fost prorogate până la apariția noii legi a sănătății, până la apariția noii legi a salarizării. Acest lucru s-a tot amânat și, în momentul de față, sunt foarte multe locuri de muncă care nu se încadrează în sporurile respective", precizează Livius Cârstea, președintele Federației Sanitas Timiș.

Federația Sanitas a încheiat recent un acord cu Ministerul Sănătății, instituție care s-a angajat să găsească noi modalități prin care și medicii să poată primi aceste sporuri. Iar unul dintre motive este reprezentat de faptul că tot mai multe cadre medicale au dat în judecată spitalele. S-a întâmplat și la Timișoara, unde aproximativ 30 de medici au chemat în instanță unitatea sanitară ca să le plătească sporul de pericol. Au pierdut, iar cazul a ajuns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Sporurile acordate medicilor nu au mai fost indexate de mai bine de 15 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri