Medicii de familie refuză să distribuie cardurile de sănătate. Vezi argumentele lor, vezi poziția CNAS

Data publicării:
card 2

Arad este primul judeţ din România unde vor fi introduse cardurile de sănătate. Reprezentanții Colegiului Medicilor din Arad, împreună cu cei ai Patronatului Medicilor de Familie, spun un "nu" răspicat dorinței CNAS de a distribui cardurile prin intermediul cabinetelor medicilor. Au adus şi argumente: cardul de asigurat este este proiectul CNAS, nu al medicilor de familie, poate fi eliberat titularului doar de emitent, adică CNAS, iar editarea datelor reduce și mai mult timpul alocat consultației medicale.

”Distribuirea cardului nu este o activitate medicală, chiar dacă s-ar dori ca acest lucru să apară în contract, s-ar încălca legea și am intra în totală ilegalitate și dacă am vrea să le distribuim. Iar dacă am mai fi și plătiți să le distribuim, ar fi încălcarea și mai gravă”, susține dr. Adrian Dărăbanțu - președinte al Patronatului medicilor de familie Arad.



In Timiş, aceeaşi situaţie
”Discutând cu pacienţii noştri, ei sunt de acord cu noi: trebuie să ne ocupăm de medicină pentru că profesia noastră este de medic şi nu administratori ai unui card de sănătate”, spune Elisabeta Spătaru, de la Patronatul Medicilor de Familie Timiş.

De cealaltă parte, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin că, potrivit legii, medicii de familie sunt cei care ar trebui să distribuie cardurile de sănătate. Cristian Buşoi, preşedinte CNAS, ne transmite că ”Legea care guvernează sistemul de sănătate din România spune foarte clar, la capitolul cardul naţional, că distibuţia prin intermediul medicilor de familie”.

O altă problemă ridicată de medici a fost cea a cititoarelor de card care, conform intenției Case Naționale de Asigurări de Sănătate, este posibil să fie cumpărate pe banii medicilor. ”Sunt foarte scumpe și cabinetele medicale nu își permit să cheltuie sute de euro, chiar mii de euro cu aceste cititoare și inscriptoare de card”, este opinia Doinei Moș, medic de familie. Cristian Bușoi răspunde că ”atunci când prestezi o profesie şi mai ales o profesie liberală există anumite cheltuieli pentru buna desfăşurare a profesiei, estimăm că vor fi pe piaţă cititoare de 20-30 de euro”.

Potrivit medicilor de familie din Timiş, cardurile ar trebui să fie distribuite de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Reprezentanţii instituţiei sunt însă de altă părere. Oana Răchitan, purtător de cuvânt al CJAS Timiş, a declarat pentru Digi24 Timișoara: ”Putem să estimăm că, în judeţul Timiş, vor ajunge în momentul respectiv aproximativ 500.000 de carduri de sănătate. Este un volum foarte mare şi pentru a preîntâmpina eventuale cozi, din acest punct de vedere, aşteptăm o deschiere din partea medicilor de familie”.

Potrivit legii, cardul national de sănătate se emite individual pentru fiecare asigurat care are 18 ani şi va conţine datele personale si clinice ale asiguratului.

Reporter: Marcela Sferlea/ Dan Codre
Operator: Tiberiu Alasu/ Cristi Kovacs
Redactor: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri