Medicii timișeni se pregătesc de proteste: proiectul de lege privind salarizarea stârnește nemulțumiri

Data publicării:
medici 1-1

”În jurul datei de 15 septembrie putem vorbi de acțiuni sindicale”, a precizat pentru Digi24 Timișoara Livius Cârstea, președintele ”Sanitas” Timiș.

Sindicaliştii din Timiş susţin că proiectul nu va soluţiona problema salarizării cadrelor medicale. Potrivit proiectului medicii vor fi plătiti dintr-o parte fixă şi una variabilă stabilită în funcţie de competenţe sau complexitatea actului medical. Acest lucru nu este însă definit clar. Liderii de sindicat susţin că proiectul este discriminatoriu pentru că nu vizează toate categoriile din sănătate, ci doar medicii. Proiectul ar urma să se deruleze începând cu 1 ianuarie 2014, pe o perioadă de şase luni, iar rezultatele obţinute se vor monitoriza lunar.

 

Iată câteva din prevederile proiectului de act normativ, aflat în dezbatere publică:
- Medicii specialiști și medicii primari implicați în acest proiect au statut de angajat ai unității şi îşi desfăşoară activitatea cu contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu contract individual de muncă cu timp parţial.
- Venitul medicilor specialiști și medicilor primari implicați se compune din:
a) parte fixă, reprezentată de salariul de bază stabilit, potrivit prezentei legii;
b) parte variabilă, care se calculează prin raportare la salariul de bază, în funcţie de următoarele criterii de performanță:
competența profesională;
calitatea activității profesionale;
cantitatea actului profesional;
continuitatea în funcție în aceeași unitate sanitară.
cuantumul fondurilor rezultate din tratarea pacienților în regim privat, în cadrul unității, cu excepția cheltuielilor materiale aferente manevrelor medicale, utilizate pe timpul procedurilor terapeutice.
c) sporuri pentru condiţii de muncă;
d) venituri din gărzile efectuate.

În normele de aplicare - normele se aprobă prin hotărâre a guvernului în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii - vor fi prevăzute următoarele:
a) indicatorii pentru cuantificarea criteriilor de performanță şi algoritmul de calcul al acestora;
b) modalitățile concrete de acordare a veniturilor suplimentare pentru performanță;
c) sporuri pentru condiţii de muncă;
d) tariful orar pentru gărzile efectuate de catre medicii specialiști și medicii primari pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru;
e) grila de salarizare a medicilor specialiști și medicilor primari încadrați în unitate.

- Venitul individual pentru medicii specialiști și medicii primari se stabileşte lunar, în funcţie de îndeplinirea criteriilor de performanță, cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

- În perioada derulării Proiectului pilot, pentru medicii specialiști și medicii primari, nu se aplică prevederile legale din alte acte normative în vigoare referitoare la stabilirea salariului de bază, a sporurilor pentru condiţii de muncă şi a gărzilor efectuate de medicii specialişti şi medicii primari pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru

- Începând cu data de 01.01.2014, medicii pot obține venituri suplimentare, din asigurarea asistenței medicale ambulatorii sau spitalicești în regim privat în cadrul unităților sanitare publice, prin internare de zi, respectiv internare continuă.
- Condițiile cumulative pe care medicii trebuie să le îndeplinească pentru a obține venituri suplimentare din acordarea serviciilor medicale în regim privat sunt:
să aibă contract individual de muncă cu normă întreagă sau contract individual de muncă cu timp parţial cu unitatea;
să nu desfăşoare activitate medicală suplimentară în sectorul privat;
să asigure îngrijire pacienţilor în regim privat, în afara programului de lucru, cu respectarea bunelor practici medicale;
să asigure tratamentul pacienţilor din regimul public în mod egal cu cei în regim privat, fără discriminare sau condiţionare, sub incidenţa desfacerii contractului de muncă cu preaviz, prin decizia comisiei de disciplină a spitalului.

- Pacienţii în regim privat sunt acei pacienți care îşi exprimă în scris opțiunea de a fi tratați de către un anumit medic, ce își desfășoară activitatea într-o unitate sanitară publică.

- Pot avea dreptul de a trata pacienţii în regim privat, medicii, cu următoarele excepţii:
a) medicii în specialitatea de medicină de urgenţă
b) medicii în specialitatea anestezie terapie intensivă, cu exceptia pacienţilor în ambulatoriu, pentru tratamentul durerii.
c) medicii în specialitățile care trateaza patologiile cu declarare obligatorie, pentru aceste patologii.
- Condiţiile de acordare a asistenţei medicale pentru pacienţii în regim privat, se stabilesc
prin norme.
Pacienţii tratați în regim privat nu pot ocupa mai mult de 20% din capacitatea secţiei.
Timpul alocat pacienților în regim privat, prin internare continuă sau internare de zi, nu poate depăși 20% din timpul programului normal de lucru al medicului în unitate.
Consultarea pacienților în regim privat în ambulator se face în afara programului normal de lucru al medicului din unitate, conform reglementărilor prevăzute în norme.
Nerespectarea prevederilor atrage după sine, pentru cei vinovați, interzicerea activităţi medicale în regim privat pentru o perioadă cuprinsă între 2 luni şi 6 luni.
Constatarea încălcării prevederilor se face de către structurile de control ale Ministerului Sănătăţii.

Întregul proiect de lege privind salarizarea poate fi consultat AICI

reporter: Marcela Sferlea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri