Microbuz de 16 locuri pentru 70 de elevi. Maşina parcurge aproximativ 100 de kilometri în fiecare zi

Data publicării:
microbuz prima

Sorin Tilihoi, primarul comunei Darova, ne arată în ce stare e microbuzul ce va merge la casat: „Garnitura de chiulasă, apa se încălzeşte foarte repede... motorul fiind din două motoare făcut, nu mai corespunde tehnic. Şi din cauza asta am zis că îl abandonăm".

Din cauza costurilor mari de întreţinere, dar şi pentru că nu prezenta siguranţă pentru elevi, autorităţile din Darova au decis să caseze microbuzul primit în anii '90 de la Consiliul Judeţean Timiş. „Eram chiar la gimnaziu, la Lugoj, când făceam naveta. Şi am 28 de ani acuma. Deci, gândiţi-vă, e foarte foarte vechi. Este foarte mic. Fiind foarte mulţi elevi, este foarte mic şi nu au loc în el. Şi este şi nesigur", spune Sorin Vodă, contabilul Şcolii Gimnaziale din Darova.

Nici celălalt microbuz şcolar din comună nu este într-o stare foarte bună. Maşina care poate transporta 16 elevi este fabricată în 2006, dar piesele au început să îi cedeze şi nu sunt deloc ieftin de înlocuit. „În jur la 300-400 de euro. Şi uitaţi-vă. E dusă", spune primarul.

Iar problemele cu transportul elevilor nu se opresc aici. Din cauza salariului mic, nimeni nu se înghesuie să conducă microbuzul, astfel că un post de şofer e vacant de aproape jumătate de an. „7-800 de roni. Deci problema este că, la banii aceştia, sculându-te la un 4-5 dimineaţa şi încheind iar la un 4-5 după-masă... Bineînţeles, mai sunt nişte pauze la amiază, dar sunt neeficiente. Adică nu mai poţi avea un alt job ca să mai completezi. Acum, am scos la concurs acest post. N-am găsit pe nimeni", spune Sorin Tilihoi.

În noul an şcolar, elevii din satele Hodoş şi Sacoşu Mare vor fi aduşi la şcoala din centrul comunei cu microbuzul de 16 locuri. Numărul copiilor este de patru ori mai mare decât capacitatea maşinii. 70 de elevi sunt transportaţi cu microbuzul şcolar. Acesta parcurge o distanţă de aproximativ 100 de kilometri în fiecare zi, împărţiţi în trei curse dimineaţă şi trei după-amiază.

Iar numărul mare de curse a determinat modificarea orarului. La Şcoala Gimnazială Darova, cursurile încep la ora 9. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că au fost făcute toate demersurile pentru acordarea unui microbuz comunei.

„Sunt şi pe lista de priorităţi pe care noi am transmis-o la minister astă-vară, dar în ceea ce priveşte repartizarea unui microbuz, au fost programaţi pentru etapa a doua, ceea ce înseamnă lunile octombrie-decembrie. Sperăm că aceste microbuze vor sosi", ne-a declarat Francisc Halasz, inspector şcolar general adjunct în Timiş.

Inspectoratul Şcolar Timiş a cerut guvernului 45 de microbuze. Două au sosit, iar alte 15 trebuie să ajungă la unităţile de învăţământ până la începutul noului an şcolar. Alte 23 de microbuze ar trebui să sosească în judeţ până la Crăciun.

Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri