Sari la conținut

Microbuz școlar, blocat de birocrație. În Sânmihaiu Român, nu circulă de mai bine de patru luni

”Aici avem un certificat de transport în cont propriu care e eliberat de Autoritatea Rutieră Română, de la Ministerul Transporturilor. Iar la bordul autovehiculelor trebuie să se afle copia conformă după acest certificat de transport”. Acestea sunt documentele pe care fiecare șofer care conduce microbuzele școlare trebuie să le aibă asupra sa. Asta pe lângă permisul necesar pentru vehiculele cu 16+1 locuri. Deși primăria din Sânmihaiu Român a primit un astfel de microbuz achiziționat de Ministerul Dezvoltării, vehiculul încă nu a fost mișcat de pe loc.

”Nu l-am pus în mișcare pentru că microbuzul fiind de tip transport persoane necesită un șofer care să aibă categoria D și un manager de transport. Ca să intrăm în legalitate trebuia să facă un curs și eu ca și manager transport, un curs special. Aceste lucruri durează până te duci, până le scoți de la Autoritatea Rutieră Română”, afirmă Ștefan Onofrei, manager transport la Primăria Sânmihaiu Român.

Cel care se va urca ca volanul noului microbuz este Nicolae Dubaru. De 14 ani transportă elevi către școală. Ca să poată prelua noul vehicul, șoferul a susținut trei examene. ”Sigur, am dat trei examene pentru atestate. Ăsta (microbuzul - n.r.) era de 8+1, așa era înainte, acum e mai mare, și am dat atestat”, spune Nicolae Dubaru.

Arată carnetul de șofer cu categoria D: ”Deci, am toate gradele. Obținut în 2014. Acesta, D-ul. Dar restul le am din 1982”.

Până când Nicolae Dubaru reușește să învingă birocrația, zeci de elevi de la școala din comună își așteaptă rândul ca să ajungă acasă după cursuri. Asta, deși există un microbuz cu o capacitate dublă de transport. ”E mai mare și avem mai mult loc”, - Cum se întâmplă? Primul care ajunge la autobuz, primul care e acasă? ”Da, așa-i”, - Este loc pentru toată lumea în microbuz sau câte curse trebuie să așteptați? ”Două, poate chiar trei”, - Și între timp ce faceți? Pur și simplu stați și așteptați? ”Așteptăm, mergem la primărie”, spun elevii.

În toamna anului trecut, 12 din cele 40 de microbuze școlare promise județului Timiș au fost împărțite localităților unde elevii fac naveta ca să ajungă la școală.

Cinci fiind retinute pentru lotul care i s-a oferit Republicii Moldova. Cele 23 care trebuiau să sosească în octombrie-noiembrie, ele s-ar putea să sosească anul acesta undeva în luna martie, dar deocamdată nu avem niciun semnal”, ne-a declarat Francisc Halasz, inspector școlar general adjunct, ISJ Timiș.

În acest moment, în Timiș funcționează 112 microbuze școlare, cu care aproape 4.000 de elevi fac naveta pentru a ajunge la ore, în fiecare zi.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche