Microbuz școlar, blocat de birocrație. În Sânmihaiu Român, nu circulă de mai bine de patru luni

Data publicării:
microbuz prima

”Aici avem un certificat de transport în cont propriu care e eliberat de Autoritatea Rutieră Română, de la Ministerul Transporturilor. Iar la bordul autovehiculelor trebuie să se afle copia conformă după acest certificat de transport”. Acestea sunt documentele pe care fiecare șofer care conduce microbuzele școlare trebuie să le aibă asupra sa. Asta pe lângă permisul necesar pentru vehiculele cu 16+1 locuri. Deși primăria din Sânmihaiu Român a primit un astfel de microbuz achiziționat de Ministerul Dezvoltării, vehiculul încă nu a fost mișcat de pe loc.

”Nu l-am pus în mișcare pentru că microbuzul fiind de tip transport persoane necesită un șofer care să aibă categoria D și un manager de transport. Ca să intrăm în legalitate trebuia să facă un curs și eu ca și manager transport, un curs special. Aceste lucruri durează până te duci, până le scoți de la Autoritatea Rutieră Română”, afirmă Ștefan Onofrei, manager transport la Primăria Sânmihaiu Român.

Cel care se va urca ca volanul noului microbuz este Nicolae Dubaru. De 14 ani transportă elevi către școală. Ca să poată prelua noul vehicul, șoferul a susținut trei examene. ”Sigur, am dat trei examene pentru atestate. Ăsta (microbuzul - n.r.) era de 8+1, așa era înainte, acum e mai mare, și am dat atestat”, spune Nicolae Dubaru.

Arată carnetul de șofer cu categoria D: ”Deci, am toate gradele. Obținut în 2014. Acesta, D-ul. Dar restul le am din 1982”.

Până când Nicolae Dubaru reușește să învingă birocrația, zeci de elevi de la școala din comună își așteaptă rândul ca să ajungă acasă după cursuri. Asta, deși există un microbuz cu o capacitate dublă de transport. ”E mai mare și avem mai mult loc”, - Cum se întâmplă? Primul care ajunge la autobuz, primul care e acasă? ”Da, așa-i”, - Este loc pentru toată lumea în microbuz sau câte curse trebuie să așteptați? ”Două, poate chiar trei”, - Și între timp ce faceți? Pur și simplu stați și așteptați? ”Așteptăm, mergem la primărie”, spun elevii.

În toamna anului trecut, 12 din cele 40 de microbuze școlare promise județului Timiș au fost împărțite localităților unde elevii fac naveta ca să ajungă la școală.

Cinci fiind retinute pentru lotul care i s-a oferit Republicii Moldova. Cele 23 care trebuiau să sosească în octombrie-noiembrie, ele s-ar putea să sosească anul acesta undeva în luna martie, dar deocamdată nu avem niciun semnal”, ne-a declarat Francisc Halasz, inspector școlar general adjunct, ISJ Timiș.

În acest moment, în Timiș funcționează 112 microbuze școlare, cu care aproape 4.000 de elevi fac naveta pentru a ajunge la ore, în fiecare zi.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...