Miei cu origini africane zburdă în stânele Banatului

Data publicării:
miei

Felician Negruț nu mai are țurcane la stână. În ţarc, creşte oi aduse din Africa de Sud. Animalele s-au adaptat perfect climatului, iar afacerea pare profitabilă: mieii sunt mai mulți în primăvară şi cresc mai repede.

”Ideea mi-a venit în urmă cu aproximativ opt ani. Căutam să fac ceva deosebit, ceva ce nu face fiecare aici și, în căutările mele, am ajuns să găsesc o rasă oarecum exotică, adusă recent în Europa, din Africa de Sud. Se numește Dorper. Este o rasă de carne, o rasă prolifică”, afirmă Felician Negruț.

Pe lângă numărul mare de miei pe care îl fac oile Dorper, rasa vine cu mult mai multe avantaje: crește în două luni cât o țurcană în trei și nu este deloc pretențioasă.

Mieii hibrizi s-au adaptat foarte bine condițiilor din România, motiv pentru care sunt tot mai prezenți pe pășunile din vestul țării.

Si reprezentanții Direcției Agricole Timiş spun că mieii exotici își fac, pe an ce trece, tot mai mult loc în țarcurile din vestul țării dar și pe mesele românilor și ale străinilor.

”Județul Timiș este unul dintre cei mai mari exportatori. Ca un fapt, numai anul trecut, în 2013,s-au dus la export peste 400 000 de capete de miei, atât cu greutate la 15 kilograme, cât și la greutatea de 40 de kilograme. Deci, cu precădere, se duce la export”, afirmă Viorel Solomie, consultant al Direcției Agricole Timiș.

Printre mielușeii africani, care zburdă acum la stâna domnului Negruț, există și miei cu origini din Germania, Marea Britanie şi Serbia.

reporter: Ioana Sapianu
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri