Mierea, mai puţină şi mai scumpă din cauza vremii capricioase. Prețul, chiar și cu 40% mai mare

Data publicării:
miere

Casian Brebu este unul dintre cei mai vechi apicultori din zona de vest. Dacă în trecut se lăuda cu cele 9 tone de miere pe an, obţinută de la cele 200 de familii de albine, acum zâmbetul apicultorului nu mai este atât de larg. Anul acesta a obţinut cu 80% mai puţină miere. De vină, spune el, sunt condiţiile meteo. 

”Faptul că producţia de miere de anul acesta a fost afectată în proporţie de 85%. E un an precar, nu ne-am imaginat că o să fie chiar aşa”, afirmă Casian Brebu, apicultor.

Ca să-şi amortize investiţia, Casian a fost nevoit să ridice preţul mierii cu 30-40%. Dar problema cea mai mare este că nu are ce să vândă: ”În costurile mele se va reflecta pe de-o parte benefic pentru apicultori, în sensul că va creşte preţul mierii, ceea ce noi apicultorii ne dorim foarte mult, dar în schimb, este în detrimentul nostru faptul că nu avem miere, propolis, ceară, ca să vindem consumatorilor”.

- Veţi mai cumpăra miere dacă se scumpeşte? ”Da. Cam un kilogram la o lună”, ”Păi mai cumpăr, dar mai rar, dacă e scumpă”, spun cumpărătorii.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Timiş cunosc fenomenul, dar nu au cum să îi ajute pe apicultori.

”În judeţul Timiş este o pierdere la deţinătorii de mai multe familii, vorbesc de ordinul sutelor, se simte şi aici o scădere a profitului, gândindu-ne la mâncarea suplimentară şi la producţia suplimentară, plus totul se reflectă în preţul de valorificare”, spune Ionică Prohab, şeful Direcţiei Agricole Timiş.

România ocupă locul 4 în Uniunea Europeană la exportul de miere, iar zona de vest este regiunea cu producţia mierii cea mai însemnată din ţără

reporter: Corina Sfia
operator: Tibi Alasu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri