Mii de moţi, la serbările dedicate lui Avram Iancu. Peste 5.000 de oameni din Ardeal au participat la Serbarea Naţională de la Ţebea

Data publicării:
serbare

Serbarea naţională de la Ţebea a debutat cu onorul Gărzii Militare al Regimentului de Vânători de Munte Avram Iancu din Brad. Ministrul apărării Mircea Duşa a fost cel care i-a salutat pe militari.

"Este simbolul luptei de veacuri a transilvănenilor pentru libertate, pentru independență și pentru un stat unitar", spune Mircea Duşa, ministrul apărării.

Reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi centrale au depus apoi coroane de flori la mormântului lui Avram Iancu din cimitirul de la Ţebea. Politicienii veniţi în Hunedoara au refuzat să ţină discursuri politice.

"Cred că toți avem de învățat de la Avram Iancu, poate reușim să înțelegem că nu e bine să fim dezbinați, și că țara asta are nevoie de unitate", susține Liviu Dragnea, preşedinte PSD.

Sincron: Valeriu Zgonea, preşedinte Camera Deputaţilor: 00:24:45:01: cred că este momentul ca aici, unde avem unul dintre eroii neamului românesc, să învățăm să avem mai puține discurcuri politice și să îl respectăm. Este unul dintre oamenii care a marcat istoria statului român 00:25:01:12

"Discutăm până la urmă de un erou național, pe el l-am comemorat, de aceea am venit, în rest", spune Vasile Blaga, copreşedinte PNL.

Pentru miiile de moţi veniţi din întreg Ardealul, cel mai aşteptat moment al zilei a fost spectacolul de muzică populară. Pe melodii patriotice interpretate de Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș sau Mariana Anghel, oamenii au cântat, au jucat hora și au fluturat drapelul tricolor:

"Din instinct, din patriotism, din iubirea de țară, un lucru normal pe care ar trebui să-l facă toți românii",
"Am fost ani de/a rândul cu copiii, sunt învățătoare, acum am clasa pregătitoare și am zis că sunt prea mici, dar sper ca la anul să îi pun și pe ei pe drum",
"Suntem un grup de covăsneni de la vîlcele și am venit să aducem un omagiu la mormântul lui Avram Iancu".

Serbarea câmpenească a ținut până la lăsarea întunericului.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri