Mina Petrila, de astăzi, istorie

Data publicării:
mina petrila


„Acest vagonet practic marchează încetarea activității de exploatare la mina Petrila. Mina Petrila a reprezentat mina fanion a bazinului carbonifer din Valea Jiului”, spune Vasile Simion, directorul Exploatării Miniere Petrila.

Ultimii ortaci care au coborât în subteranul minei Petrila s-au desparțit cu greu de locul unde  au muncit zeci de ani. Unii au rămas minute bune lângă vagonul cu huila pe care astăzi au extras-o pentru ultima oară.

„Nu mă pot despărți de el. De ce? Lucrul ăsta l-am făcut de 23 de ani, și e dureros să las aici ce am făcut 23 de ani, numai asta am făcut", povestește Cătălin Cenușă, miner.

„[Faceți parte dintr-o familie de mineri?] Da, da. Bunicul o ieșit la pensie, tata.....", adaugă Adrian Bălteanu, un alt miner.

„[Dumneavoastră cât timp ați lucrat aici la Petrila?] 24 de ani. Am ținut copiii la facultate. [Și acum? Ce veți face de mâine încolo?] Nu știu, ne călugărim, mergem la mânăstire", spune și Nicolae Pătrașcu, miner.

Cu lacrimi în ochi, minerii au spus că nu înțeleg de ce a fost închisă una dintre exploatările în care zăcământul de cărbune este estimat a mai ajunge pentru încă alte cîteva zeci de ani.

 „Încă pentru 100 de ani mai este cărbune aici, încă 3-4 generații puteau să iasă liniște la pensie de aici”, se exprimă și Vasile Babic, alt ortac.

La închiderea minei au fost prezenți și oameni care aici au coborât prima dată în subteran și tot de aici au ieșit la pensie. Eugen Elekeș este unul dintre ei. Fiul său, Attila, salvator minier, la Petrila și-a găsit sfârșitul, ucis în explozia din noiembrie 2008 la doar 35 de ani. Fostul ortac  a vrut să fie părtaș la ultima zi de existență a minei și să mai meargă încă o dată pe traseul pe care odinioară îl făcea zilnic. 

„Dacă acum ar trebui să încep din nou viața....n-aș mai face asta, nu”, povestește Elekeș.

„Să știți că eu atunci nu realizam pericolul prin care treceam și am venit de drag, ca să-mi întrețin familia, mi-o fost undeva plăcut, de aici mi-am cîștigat existența, cu un singur venit am reușit să întrețin 6 persoane, dar ia să vedem, în ziua de azi cine mai reușește. Am fost și eu salvator și uite am scăpat, dar uite fiu-meu n-o scăpat”, continuă fostul miner.

În ultima zi de existență, mina mai are 320 de ortaci angajați. Unii dintre ei vor fi mutați la alte exploatări din Valea Jiului, iar alții vor beneficia de concedieri colective.

„Avem cuprinsă în această perioadă o a doua etapă de disponibilizări, unde undeva la 120 de persoane vor pleca în această etapă de disponibilizare, rând ca diferența, aproape 130 de persoane, din 31 decembrie să fie redistribuite la Paroșeni, respectiv Uricani”,  spune Sandu Anghel, director Societate Închideri Mine Valea Jiului.

Până în 2018, alte două mine de cărbune vor fi închise. Este vorba de Uricani, respectiv Paroșeni. În Valea Jiului se va mai exploata așadar huilă de la Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni, cele 4 mine considerate încă viabile și aflate în componența Complexului Energetic Hunedoara. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri