Sari la conținut

Minivacanță... tot în cămine

Adrian Robu este din localitatea Vulcan, județul Hunedoara și studiază fizică aplicată în medicină, la masteratul din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Tânărul susține că merge acasă doar de trei ori pe an, din cauza distanței, motiv pentru care a ales să rămână în Timișoara în perioada minivacanței pentru alegeri.

"Fac undeva la cinci ore cu autocarul sau șapte cu trenul. Atât timp cât poți vota și aici, măcar să te și sponsorizeze. Să-ți dea bani ca să mergi acasă. Sunt unii care stau foarte departe. Am prieteni care sunt din Maramureș și aia înseamnă departe. Nu mi se pare o idee bună mai ales că trebuie să recuperezi tot ce pierzi la facultate. Sunt unii care au și parțiale acum și nu e ok", spune Adrian Robu.

În schimb, colegul său de cameră, Florin, este din Jimbolia, oraş situat la mai puțin de 50 km distanţă de Timișoara. Studentul și-a făcut bagajul și a pornit spre casă încă din prima zi a minivacaței.

Florin Holban, student: "Merg acasă să îmi spăl hainele, să îmi iau mâncare și merg și să votez. Majoritatea studenților nu pot să plece acasă în mijlocul semestrului pentru că stau destul de departe și nu prea au bani să plece acasă".

Sunt mult mai mulți, însă, studenții care au decis să rămână în Timişoara pentru alegeri, dar unii au şi alte planuri. Pentru a putea vota în localitatea de domiciliu, Guvernul a hotărât marți suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ superior, pentru zilele de 14 și 16 noimebrie. Măsura vine după ce în primul tur de scrutin, la secțiile de votare destinate studenților s-au format cozi, iar unii tineri nu au mai apucat să îşi exprime opţiunea.


Reporter: Raluca Popa
Operator: Tibor Alasu
Editor Web: Răzvan Bulacu